ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori: una temporada amb Beethoven

2/4/2019 |

 

Amb motiu de la celebració dels 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven, l’Auditori ha unificat tots els cicles de l’OBC, Música Antiga i de Cambra sota el llegat del compositor alemany. La temporada 2019-2020 portarà el segell del gran músic.

I quines seran les propostes de l’Auditori al voltant de Beethoven? Una d’elles és el Festival Beethoven250, que té l’objectiu de construir un projecte artístic unificat i transversal amb una extensa lectura de la música i les influències del compositor de Bonn. Segons apunta el director de l’Auditori, Robert Bufrau, Beethoven és considerat com una de les figures de referència a tots els nivells per la seva vocació humanista i l’esperit clàssic, profund, universal i formal. Durant la temporada, podreu escoltar dues obres vocals poc conegudes dels compositor: l’escena i ària Ah, pèrfid! i el tercet Tremate, empi tremate, com també un gran nombre de simfonies i el triple concert per a violí, violoncel i piano que comptarà amb la solista i violoncel·lista Alisa Weilerstein. Els convidats d’aquesta temporada seran Ramon Humet i Pablo Carrascosa, els quals participaran en diversos tallers.

Dins del Festival Beethoven250 i sota la direcció de Kazushi Ono, Jan Willem de Vriend i Rudolf Buchbinder, l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya) interpretarà gran part de la producción sinfónica de Beethoven. També hi haurà l’estrena de l’òpera Prisoners of State, de David Lang –inspirada en el llibret original de Fidelio-. L’òpera de Lang és un coencàrrec de l’Auditori amb dues institucions de rellevància com són la Filharmònica de Nova York o el Barbican de Londres.

Per la seva banda, en el marc de la temporada de Música de Cambra, la programació de l’Auditori compta amb una insòlita marató de catorze hores ininterrompudes de música de cambra, interpretada pels artistes més destacats del país. Quant a la Músic Antiga, a més de la continuació de la integral de les simfonies de Jordi Savall, l’obra de Beethoven es farà present a la segona edició del Festival Llums d’Antiga, que girarà entorn del tòpic beethovenià de la llibertat, paraula que dona nom al festival: Llibertat. Entre el caos i l’ordre.

Quant al Sampler Sèries, Beethoven apareixerà a l’estrena de l’obra sonora de l’artista Christine Sun Kim, coencarregada junt amb l’Ensemble Contrechamps. Sun Kim pateix sordesa de naixement, fet que comparteix amb Beethoven. És per això que una part de la programació del cicle Escenes reflexionarà sobre el concepte d’art des d’un punt de vista més perceptiu. Què és la música, si el compositor de la novena simfonia no va escoltar mai la seva obra? Escenes connectarà així amb la realitat de diversos col·lectius socials. Per la seva banda i seguint amb la programació de les Sampler Series, l’artista escandinau Leif Inge interpretarà 9BeetStrecht una instal·lació sonora en què s’alenteix la Novena simfonia de Beethoven per convertir-la en una obra de 24 hores de durada.

El segell de Beethoven també arribarà a les Jazz Sessions i a les línies de treball del Servei Educatiu. En el Jazz, trobareu el compositor alemany amb el Revisiting de la temporada, on s’hi farà la relectura de les sonates per a piano. Finalment, l’Auditori compta amb un seguit de cicles de converses que partiran de l’univers de Beethoven per posar-se en diàleg amb Jonathan Brown, del Quartet Casals, i personalitats rellevants del món de l’arquitectura, la cuina i les arts plàstiques.

Per altra banda, dos dels altres compositors que protagonitzaran la temporada seran l’hongarès Béla Bartók -el 2020 es commemorarà el 75è aniversari de la seva mort-, i el pianista Johannes Brahms, ja que una de les seves grans obres corals, Un rèquiem alemany, obrirà la temporada. El Focus Béla Bartók portarà els ballets d’El mandarí meravellós, i El príncep de fusta, dirigides per Kazushi Ono i Cristian Macelaru, i l’òpera El castell de Barbablava que estarà dirigida sota la batuta de Josep Pons.

Maria d'Oultremont
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet