ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Companys i amics homenatgen Montserrat Caballé

5/4/2019 |

 

El proper divendres 12 d’abril a les 20h tindrà lloc el concert ‘El somriure de Montserrat Caballé’, un homenatge a la soprano barcelonina que comptarà en el dia del seu naixement amb algunes de les veus més destacades de la història de la lírica i vells amics que no han volgut faltar a la cita. Noms tan rellevants com Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons, Al Bano, Paata Burchuladze, Begoña Alberdi, María Gallego o Josep Bros, entre d’altres, cantaran en una vetllada de prop de dues hores de durada que serà dirigida per Lluís Pasqual i que comptarà amb la batuta de Guillermo García Calvo. Altres primeres figures del món de l’òpera que no poden traslladar-se en aquelles dates també hi seran presents en forma de testimoni audiovisual, com Plácido Domingo, Zubin Mehta, Roberto Alagna o Juan Diego Flórez entre molts d’altres.

 

El mateix vespre, el Saló de Miralls del Liceu acollirà l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat que l’Ajuntament de Barcelona entrega de forma pòstuma en record a la soprano catalana.

 

‘El somriure de Montserrat Caballe’ cerca mostrar el costat més humà i personal de la diva de l’òpera, tot acostant la seva figura i el seu entorn als seus admiradors. La vetllada, que combinarà els videotestimonis amb les actuacions en directe, començarà amb un dels seus companys d’escenari més estimats, el tenor Josep Carreras, que interpretarà Dicintencello Vuie del compositor italià Rodolfo Falvo. Dues figures cabdals de la lírica i bons amics de la soprano agafaran el relleu, el tenor Jaume Aragall, amb Non ti scordar di me d’Ernesto de Curtis, i el baríton Joan Pons amb l’ària “Nulla! Silenzio!” de l’òpera Il tabarro de Puccini. Altres veus destacades i properes a l’entorn de Montserrat Caballé com la soprano Begoña Alberdi i el tenor Carlos Cosías interpretaran el duet de La traviata de Verdi “Un dì felice, eterea” mentre que Anthony Harutian, joveníssim cantant de 19 anys i últim deixeble de la Caballé, cantarà l’ària de Rinaldo de Händel “Lascia ch’io pianga”. El baix Paata Burchuladze, interpretarà l’ària d’Attila de Verdi “Mentre gonfiarsi l’anima”, seguit pel reconegut cantant italià Al Bano, que acompanyat del director Alterisio Paoletti cantarà Mattino de Leoncavallo. La soprano María Gallego i el tenor Josep Bros dedicaran a Montserrat el duet de Faust de Gounod “Il se fait tard, adieu”, mentre que un dels seus deixebles, el tenor Jordi Galán, cantarà l’ària “Je crois entendre encore” de Les pêcheurs de perles de Bizet. Els joves Agostina Smimmero i Pene Pati, guanyadors del Primer Premi del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé, tancaran les actuacions de la nit amb les àries “Voce di donna” de La Gioconda de Ponchielli i “Ah! Lève-toi, soleil” de Roméo et Juliette de Gounod respectivament.

 

L’homenatge serà transmès en directe simultàniament a través de TV3 i el 33 i amb la presentació de Carolina Rosich, fins que comenci el “Telenotícies vespre”, quan el senyal televisiu continuarà només pel 33. D’altra banda, TVE emetrà en diferit el concert homenatge però es podrà seguir en directe a través del seu web www.rtve.es. Catalunya Música, l’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio, també oferirà el senyal en directe amb la presentació d’Ignasi Pinyol i Aleix Palau.

 

L’homenatge serà conduït i presentat per Lluís Pasqual, que ha comptat amb l’assistència en la direcció de Leo Castaldi, Albert Faura en la il·luminació i Boulangerie Films en la videocreació. Uns continguts que permetran comptar també amb els testimonis de primeres figures del món de la lírica com Plácido Domingo, Zubin Mehta, Roberto Alagna, Juan Diego Flórez, Richard Bonynge, Teresa Berganza, Ainhoa Arteta, Carlos Álvarez, Giancarlo del Monaco, James Conlon, Valery Gergiev, Pretty Yende, Nadine Sierra o Levy Sekgapane.

 

Els principals teatres d’òpera del món que van tenir el plaer d’acollir-la sobre el seu escenari també han volgut col·laborar de diverses maneres en aquesta iniciativa. Una llarga llista encapçalada per la Royal Opera House – Covent Garden, el Teatro alla Scala de Milà, l’Opera de París, la Wiener Staatsoper, el Metropolitan Opera House de Nova York o el Teatro Real de Madrid entre molts d’altres.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet