ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música de Km0 a Cervera

12/4/2019 |

 

El Festival de Pasqua de Cervera arriba a la seva novena edició coincidint amb Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. Del 12 al 21 d’abril, la capital de la Segarra serà l’escenari de catorze concerts amb més de cent intèrprets. La programació continua apostant pel patrimoni i la proximitat musical, i enguany homenatja al director i compositor Salvador Brotons, padrí de l’edició.

Fa nou anys, el cerverí Xavier Puig, director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, va impulsar el Festival de Pasqua de Cervera. La voluntat des del primer moment ha estat fer recognoscible i ostensible la nostra música sobretot —però no només— clàssica. Des de la primera edició, el festival ha contribuït a la descentralització de la cultura i a l’aproximació de l’oient amb el músic. El 2017, Josep Maria Sauret va prendre el relleu com a director artístic del festival, que actualment ja s’ha constituït com un esdeveniment de referència en la música catalana del nostre territori. Durant set dies de concerts, Cervera es convertirà en un espai per donar veu i presència a la música i els músics més propers amb concerts singulars i produccions pròpies.

L’espill encantat del compositor i músic cerverí Jordi Castellà donarà el tret de sortida de la novena edició del festival el divendres 12, amb una funció escolar el dia abans. Aquesta cantata de nova creació es basa en el Quadern de música de Jaume Ferran, escriptor i fill predilecte de la ciutat, i serà interpretada per grups corals, solistes i músics del Conservatori de Cervera. L’endemà, la cantautora Lídia Pujol protagonitzarà Poesia de la terra, un concert íntim creat a partir de versos catalans que s’oferirà a l’església gòtica de Sant Domènec, un espai cerverí de gran vàlua acústica que es pretén posar en valor. La cita es clourà amb un maridatge de cervesa artesana. Al vespre, el retaule barroc del Paranimf de la Universitat serà el teló de fons del viatge sonor que ens brindaran els Barcelona Clarinet Players i l’Orquestra Júlia Carbonell de les Terres de Lleida amb la cinquena simfonia de Mendelssohn, El despertar d’un somni de Josep Serra i l’estrena de Clarinet quartet concertino, op. 145, de Salvador Brotons.

El festival reprendrà l’activitat el dijous Sant amb un concert enèrgic, que inclourà obres composades i dirigides per Brotons, el padrí del festival. La Coral Polifònica de Puig Reig, la Cobla Mediterrània i el percussionista Robert Armengol interpretaran 660 anys, un encàrrec simfònic que vol homenatjar la celebració de les Corts del Principat a Cervera el 1359, origen de la Generalitat. Segons Brotons, “un país, per ser fort, ha de conèixer la seva música” i per això l’esperit eufòric propi de la sardana continuarà amb l’estrena de Per tu, Catalunya. El divendres 19, el violoncel barroc de Guillermo Turina i el clavicèmbal d’Eva del Campo interpretaran obres recuperades de Pau Vidal i també peces anònimes atribuïdes a Gaetano Brunetti, que es troben a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. La jornada es clourà a l’Auditori Municipal amb la Coral Sant Jordi. Cançons d’ahir, cançons d’avui ens permetrà escoltar obres de Taltabull, Morera, Toldrà o Guzman, amb poemes de Guimerà, Salvat-Papasseit, Martí i Pol o Espriu.

El cap de setmana del 20 i 21 d’abril, el festival oferirà quatre propostes musicals. Maria Ribera, guitarrista especialitzada en Emili Pujol, i el duet de flauta travessera i violoncel format per Cecilia Reguero i Tais Costa centraran els concerts de proximitat del dissabte. A la nit, el públic tindrà una cita amb el pianista Marco Mezquida, que establirà un diàleg improvisat amb el sommelier Jordi Martínez. El diumenge es podrà escoltar l’orgue de Sant Agustí, obra de Francesco Teppati, amb la interpretació de Joan Seguí, Premi Primer Palau 2018 i Premi Catalunya Música.

Podeu consultar el programa del 9è Festival de Pasqua de Cervera aquí  

Alba Granell
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet