ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Espurnes Barroques amb veu femenina

16/5/2019 |

 

El Festival Espurnes Barroques es presenta, per segon any consecutiu, a la Catalunya Central, en els quatre caps de setmana consecutius que van del 18 de maig al 9 de juny. Petits municipis del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages, a més de Cervera i Manresa, oferiran concerts de música barroca en un entorn barroc, amb els magnífics retaules de les esglésies d’Estaràs, Pujalt, la Molsosa, Pinós, Riner, Sant Mateu de Bages i Súria. L’experiència d’enguany respon al lema “Barroc amb veu de dona”, amb l’actuació de solistes sopranos cada cap de setmana: Elise Efremov, Maria Hinojosa, Soledad Cardoso i Maria Altadill, respectivament. També actuen diverses grans instrumentistes femenines, tant en els conjunts (Ensemble Méridien, Il Gesto Armonico, Sons d’Antiga), com els recitals de solistes del nivell de la pianofortista Laia Masramon i la violagambista Isabel Esaín, mentre que en l’àmbit de la dansa destaca la presència de Magdalena Garzón i Laura Sintes. Actuaran també artistes masculins consagrats com Gilles Golliard, Guillermo Turia o Juan de la Rubia, acompanyats de nous talents emergents.

Amb una aposta decidida per donar a conèixer i dinamitzar un territori molt ric en patrimoni i molt desconegut, l’experiència musical anirà lligada a la gastronomia barroca, amb productes de proximitat i vins de les DO properes, Pla de Bages i Costers del Segre, a més de les visites, els tallers i les diverses activitats dissenyades per a l’ocasió. La col·laboració amb les DO, a més d’arrodonir els concerts amb l’experiència gustativa, aporta un valor històric al festival, en la mesura que la construcció dels retaules del Territori Barroc va anar lligada a la seva activitat vitivinícola del segle XVIII, que va propiciar l’acumulació de capitals imprescindible per a la important despesa artística i sumptuària que suposava.

En aquesta segona edició, el radi d’acció s’ha ampliat, de manera que l’activitat comença a Cervera, Capital de la Cultura Catalana, i acaba a Manresa, que ho va ser l’any passat, ampliació que permet emmarcar el Territori Barroc en el triangle format per les dues capitals de comarca amb el vèrtex superior del Santuari del Miracle, amb el seu altar major, el més gran i exuberant de Catalunya, una joia barroca amb obres de l’escultor Carles Morató i el pintor Antoni Bordons.

En total, estan programats 17 actuacions musicals, 10 degustacions, 4 tastos (de vi, cervesa, cafè i xocolata), 4 àpats, 2 conferències i 2 tallers, tot plegat sota el paraigua de la marca Territori Barroc i amb un preu mitjà de 12€, diverses activitats gratuïtes i el mecanisme de la taquilla inversa, tot plegat per assegurar que ningú pugui quedar exclòs de l’oferta per de motius econòmics.

El primer cap de setmana, el 18 i 19 de maig, arrencarà amb una conferència del professor Francesc Miralpeix sobre els retrats reials de la Paeria de Cervera i, tot seguit, Guillermo Turina farà un repàs de la importància del violoncel a la música de les corts del segle XVIII. A la tarda, després d’una visita teatralitzada a la Universitat de Cervera, hi haurà l’actuació de la soparano Elise Efremov amb l’ensemble Les delices du Roy. El conjunt Lettere di Musica, a la casa museu Duran i Sempere tancarà el programa de la jornada. Totes els esdeveniments aniran acompanyats de degustacions i copes. L’endemà, diumenge 19 de maig, a l’església de Vergós Guerrejat, a Estaràs, hi haurà un concert-conferència amb tast a càrrec de la jove violagambista Isabel Esaín, en un maridatge de música, ciència i gastronomia. Al migdia, al poble veí de Pujalt, i amb el guiatge de Montserrat Coberó, es podrà degustar la suculenta cuina barroca i, a l’església de la Puríssima, Edwin Guevara presentarà el seu darrer treball Diferentes diferencias amb la seva guitarra barroca.

La bona acollida que va tenir l’edició de l’any passat, la qualitat dels intèrprets, l’interès i originalitat dels actes programats i l’entusiasme de l’organització ens conviden a gaudir d’aquesta experiència al Territori del Barroc. 

Xavier Vega i Castellví
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet