ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Cercant nous sons perduts

22/5/2019 |

 

El festival Nits de Clàssica de Girona segueix sent un dels arguments principals que fan que el centre de gravetat de la clàssica al nostre país es desplaci, durant l’estiu, de la sempre egocèntrica Barcelona a les comarques gironines (els altres principals arguments són Torroella i la Schubertíada de Vilabertran).

La proposta d’enguany introdueix un cert factor de risc al apostar per joves intèrprets d’alt nivell però que encara no tenen el ressò que estan cridats a tenir. I això és sempre sa. Apostar pel risc s’ha de premiar i més si, com destaca Víctor García de Gomar, alma mater del Nits, l’objectiu és trobar nous intèrprets que creïn i construeixin les referències pròpies del seu temps de les obres de repertori que ajudin a la construcció d’un nou cànon sonor.

Aquest Nits de Clàssica combina bé, a priori, cavalls guanyadors com Alard, Queyras, Faust, Gatti i Alessandrini, la majoria dels quals assidus a Girona; amb joves talentosos en clara fase de creixement com els germans Jussen, Benjamin Appl, Alexey Zuev, Miloš Karadaglić o la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.

A banda dels intèrprets els programadors han tingut bon ull al triar obres molt atractives. En destaquem la integral de Suites per a violoncel de Bach (Queyras), els ballets d’Stravinsky (germans Jussen i Zuev) o els tres cicles de lied schubertians (Appl).

Volem tancar aquest resum amb el concert gratuït a la Devesa on Pierre-Laurent Aimard, veritable exegeta de la música de Messiaen, interpretarà el seu Catalogue d’Oiseaux i amb el segon capítol de la Missa a 6 veus de Magrané, que completarà l’any vinent, a càrrec dels Música Reservata de Barcelona juntament amb música de Tomás Luís de Victoria.

Cercant també nous oients
La provocadora imatge del programa d’enguany té com doble objectiu fer reflexionar al públic sobre el gust, el consumisme i la velocitat del món actual; així com apropar-se a nous públics atrets potser per aquestes menges cap a unes experiències que uniran vells i bells espais amb belles i clàssiques sonoritats.

Finalment, i com a novetat interessant, ressalta la creació de la figura de l’influencer del festival. Sou instagramers, o blocaires o el que sigui...? busqueu cap el final del programa i veureu com fer-ho. 

Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet