ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Festival Bachcelona proposa un diàleg entre Bach i Händel

31/5/2019 |

 

Del 16 al 21 de juliol es celebrarà la 7a edició del Festival Bachcelona 2019, l’únic dedicat a la figura de Johann Sebastian Bach que vol anar més enllà del format de concert tradicional, ja que la intenció és potenciar sempre la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més inesperats i lúdics de la seva música. Enguany el Bachcelona inclourà deu concerts i dos nous esdeveniments, que tindran com a escenari diferents espais de la ciutat: el Petit Palau, el CCCB, la Filmoteca, el Recinte Modernista de Sant Pau, l’ESMUC, el Museu de la Música, La Pedrera, el Palau Güell, la sala Luz de Gas, les estacions del Metro de Barcelona i un domicili a prop del mercat de Santa Caterina.

Tot i que Johann S. Bach n’és la figura central, no serà pas l’única. Georg Friedrich Händel serà el convidat d’honor dels diferents programes. En aquesta ocasió, el mite d’Hèrcules inaugurarà el festival confrontant dues obres genials d’aquests dos cèlebres compositors. El concert, el 16 de juliol, serà al Petit Palau (Palau de la Música Catalana, 20 h) i tindrà el director Václav Luks i el violinista Shunske Sato com a convidats especials, al capdavant del Bachcelona Consort, el Cor BZM i els solistes de la Beca Bach-Fundació Salvat.

Prèviament a les dates estrictes del festival, s’oferirà l’Ara Va de Bach, un concert tast al CCCB el 6 de juny en col·laboració amb el diari «ARA» i amb alguns dels artistes que participaran al Festival. A més a més, del 13 al 15 de juliol músics del Bachcelona sonoritzaran els trajectes dels usuaris dels TMB amb el Bach Underground.

Per aconseguir els seus objectius, el Bachcelona es reinventa i es transforma any rere any, i en aquesta setena edició tornarà a oferir Bach des de totes les seves possibles vessants, formats i artistes que s’atreveixen a fer-ho possible. El creixement, evolució i reinvenció del festival és possible gràcies a la confiança del públic i al suport dels col·laboradors, patrocinadors i mecenes.

D’aquesta manera, no faltaran els Flash Bach a la Filmoteca de Catalunya, amb documentals i cinema mut amb música en directe oferta pel pianista Carles Marigó. I per gaudir d’espais privilegiats i de l’arquitectura barcelonina es proposa el Gaudint Bach, a La Pedrera –amb un concert a càrrec de tres antics residents del programa Residències Musicals de La Pedrera: la flautista Elisabeth Franch, el violoncel·lista Òscar Alabau i el pianista Ricard Rovirosa– i al Palau Güell –amb un recital de la soprano Irene Mas, el trompetista Sergi Marquillas i l’organista Marc Díaz. El Bach de Cambra al Recinte Modernista de Sant Pau tornarà a acollir l’exitosa ballada nocturna del Swing Bach als seus jardins i els concerts individuals de Shunske Sato i Petra Müllejans, que presentarà el seu darrer enregistrament amb les integrals de Sonates per a violí i clavecí de Bach, juntament amb Sabine Bauer.

El concert més íntim arribarà amb el Bach Domèstic, amb un Händel romàntic interpretat per Josep Garcia al piano. I el Museu de la Música rebrà el jove acordionista Ryan Corbett i la conferència concert al voltant del tractat que va escriure C. Ph. E. Bach sobre la tècnica en els instruments de teclat, a càrrec de Pedro Beriso (fortepiano) i Eva Martínez (clavicordi). Reediant Bach, en col·laboració amb la Fundació Victoria de los Ángeles, presentarà en exclusiva una gravació mai editada de Victoria de los Ángeles interpretant Bach. Per la seva banda, la música més contemporània arribarà amb el Breaking Bach i les estrenes dels alumnes d’orquestració de l’ESMUC i del seu professor i compositor Bernat Vivancos, que presentaran les seves composicions a partir de música de Bach. Tot aquest repertori només pot acabar amb una gran festa en un nou espai, el Luz de Gas, on es clausurarà el festival tot ballant amb el SamBach!D’altra banda, aquest any 2019 el Bachcelona ha estat admès com a nou membre del Réseau Européen de Musiques Ancienne (REMA), l’única xarxa que acull els festivals de música antiga més representatius d’Europa. El seu objectiu és establir lligams, compartir coneixement, informació i crear cooperacions al sector de la música antiga. Entre altres membres hi ha el Concertgebouw de Bruges, el Centre Musical Barroc de Versalles, la Ciutat de la Música de la Filharmònica de París, el St. John Smith Square de Londres i el CCR d’Ambronay a França.

El Bachcelona és un projecte promogut pels músics Daniel Tarrida i Pau Jorquera nascut el 2013 dins del marc la Fundació BZM (Bach Zum Mitsingen), amb la voluntat de divulgar la figura de J. S. Bach. En la seva primera edició, durant tres dies més de 5.000 persones van participar de nombroses activitats i concerts vinculats amb la figura del compositor alemany. Després del primer petit èxit aconseguit, el Bachcelona va retornar els anys següents amb una programació cada vegada més àmplia i que ha servit per consolidar aquesta iniciativa cultural, enguany en la setena edició i amb el que més el caracteritza: estimar la figura de Bach des de totes les seves possibles vessants, formats i amb artistes que s’atreveixin a interpretar-lo des de perspectives inèdites.

Es pot consultar el detall de tota la programació en aquest enllaç


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet