ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Festival d'Orgue: Catalunya i el costum d'emmirallar-se en França

5/6/2019 |

 

El cor de noies Exaudio, dirigit per Esteve Costa i amb l’acompanyament de Jonatan Carbó a l’orgue, tancarà la quarta edició del Festival d’Orgue de Capellades. Junts escenificaran el paral·lelisme musical que hi havia entre els compositors catalans i els francesos i belgues a finals del segle XIX i principis del segle XX. Serà el proper diumenge 9 de juny.

Sota el nom De França a Montserrat, Costa i Carbó mostraran les influències que hi va haver entre els dos països a finals del segle XIX. “Es tracta d’un concert dedicat al moviment que es va impulsar a finals d’època per renovar la música religiosa i el cant gregorià”, explica Carbó. Ho faran amb la divisió del concert en dos blocs. Començant pels compositors francesos del Romanticisme, s’interpretaran les obres de Camille Saint-Saëns, passant per autors de mitjans del segle XX com són Francis Pulenc (Litanies a la Vierge Noir), Maurice Duruflé (Choral variés ur Veni Creatoramb orgue o Tota pulchra es Maria, l’únic dels quatre cants de Duruflé que és gregorià) o el belga Jean Marie Plum, compositor hereu de les influències de Cèsar Franck, màxim exponent d’aquest moviment de la música eclesiàstica de qui s’escoltarà el Sabat Mater. Tot i això, segons el director del cor Exaudio, “la finalitat última és posar en manifest com la música, i ja no tan sols la música, s’inspirava amb el model francès, ja que Catalunya, per història, sempre ha tingut una admiració cap a França”.

La segona part del concert anirà dedicada a Catalunya i concretament a Montserrat, amb les obres de Pau Casals, Cristòfor Taltabull i Francesc Civil, compositors que es van veure influenciats pel moviment. Tenint en compte l’època en què s’ambienta el concert, a Catalunya l’epicentre de les veus blanques (veus dels nois abans de la pubertat) estava a l’Escolania de Montserrat, l’Abadia per la qual els artistes en qüestió van compondre obres específiques. És per aquesta raó que, amb la col·laboració de l’Escolania, Costa i Carbó han inclòs les obres d’Irineu Segarra, exdirector de l’Escolania de Montserrat, i de Cassià Maria Just, músic espanyol i abat del monestir des del 1966 fins al 1989. En aquest bloc de música catalana se sentirà el Cant dels ocells, de Bernat Vivancos, una de les obres més modernes d’estil virolai, que sonarà junt amb el Nigra Sum que Casals va escriure per la Verge de Montserrat. De Taltabull s’interpretarà Dolça presó, d’estil virolai i acompanyada dels textos del sacerdot Josep M. Rovira.

El cor de noies Exaudio va néixer l’any 1996 davant la inquietud d’unes quantes noies igualadines per la veu i les músiques d’èpoques i estils diversos, tot i enfocar-se en els compositors del segle XX-XXI. Actualment està compost per trenta-dues noies que treballen sota la batuta del director Esteve Costa, i que en aquest concert acompanyaran a l’orgue, amb l’excepció del Choral variés sur Veni Creatorde Duruflé i la Cançó de bressolde Casals que només seran interpretades per Carbó. 

Maria d'Oultremont
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet Amb el suport de