ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Joan Manén va ser el primer violinista en enregistrar els concerts de Beethoven, Bruch i Mendelssohn

6/6/2019 |

 

El Museu de la Música de Barcelona ha determinat que el primer intèrpret que va enregistrar la integral de concerts per a violí de Ludwig van Beethoven, Max Bruch i Felix Mendelssohn va ser el virtuós violinista català Joan Manén (1883-1971).

Aquesta conclusió és fruit d'una recerca de quatre anys que han dut a terme des del Museu de la Música de Barcelona el seu director, Jaume Ayats, i la seva bibliotecària i documentalista, Sara Guasteví, amb la participació del sonòleg Enrig Giné.

Col·laboració amb altres institucions europees
Els exemplars físics dels discos es troben repartit a diverses institucions europees. Al Museu de la Música de Barcelona conservem tres exemplars de regal del concert de Beethoven, un disc comercialitzat dels tres que completen Mendelssohn (versió de 1921), i dos dels tres de Bruch.

A Barcelona, la Biblioteca de Catalunya conserva una digitalització de les parts 3-4-5-6 (dos discos) del concert de Beethoven, però no els discos físics d’on procedeix. La digitalització de les parts 3-4 han completat els discos de regal conservats al Museu de la Música.

La Stats Biblioteket de Copenhaguen conserva la versió completa del concert de Mendelssohn, que va ser enregistrat el 1931 a Hayes, mentre que el concert de Bruch apareix, complet a la Deutsche Nationale Bibliothek de Leipzig. Es tracta en aquest cas d'un enregistrament de 1921 fet també a Hayes.

Trobareu l'estudi complet en aquest enllaç


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet