ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2019 aposta pels joves intèrprets

7/6/2019 |

 

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat – Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM 2019) aposta per joves intèrprets i joves formacions que es caracteritzen per la maduresa i musicalitat de les seves interpretacions. Hi haurà reptes i innovacions en molts aspectes, alhora que fomentarà la recuperació de repertori, amb l’exigència de presentar una programació d’alt nivell musical i de caire internacional. Tindrà lloc els dissabtes 22 de juny, 20 de juliol i 10 i 24 d’agost, a la basílica de Santa Maria de Montserrat, a les 21 h (entrada lliure, aparcament gratuït). En seran els protagonistes l’organista Joan Seguí i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, l’organista parisenc Thomas Ospital, el Cor Cererols amb Arnau Farré a l’orgue i, finalment, l’organista eslovaca Monica Melcova. “Som davant d’un canvi generacional en la interpretació de l’orgue”, afirma el P. Jordi-Agustí Piqué, director artístic del FIOM, que també s’admira “de les possibilitats i grans virtuts de l’instrument”, raó per la qual “la gent jove se sent atreta per l’orgue”.

El FIOM 2019 començarà el 22 de juny amb el concert titulat “Vivaldi a Montserrat: de Les quatre estacions als Concerts per orgue i orquestra”, a càrrec de l’organista Joan Seguí (antic escolà de Montserrat i guanyador del Premi El Primer Palau 2018), acompanyat i dialogant amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, sota la direcció de Gerard Claret. El programa inclourà els meravellosos Concerts per a orgue i orquestra d’Antonio Vivaldi, alternats amb alguns del seus Concerts.

El 20 de juliol, en el capítol de grans solistes europeus, el jove i reconegut organista Thomas Ospital, titular del gran orgue de l’església de Saint Eustache de París, interpretarà obres del repertori romàntic. L’orgue Blancafort permetrà descobrir la mestria d’aquest jove intèrpret i la bellesa i la força del gran repertori organístic.

Quant a la recuperació de patrimoni, el FIOM 2019 hi dedicarà el primer dels dos concerts de l’agost, el del dia 10. El jove director i també antic escolà de Montserrat Marc Díaz i el jove Cor Cererols, acompanyats a l’orgue d’un altre antic escolà, Arnau Farré, interpretaran l’obra del P. Anselm Ferrer (1882-1969), director de l’Escolania de Montserrat i compositor representant de l’Escola Ceciliana a Catalunya. Són joves músics amb gran talent per afrontar un repte proposat pel Festival, amb motiu del cinquantenari de la mort del P. Anselm Ferrer. Aquest merescut homenatge permetrà escoltar la seva l’original producció, dignament interpretada al costat d’un repertori contemporani romàntic. Aquest concert es veurà completat amb la participació del Cor Cererols a la missa conventual del diumenge 11 d’agost, amb la interpretació de la Missa Abatialis del mateix P. Anselm Ferrer. Finalment, el darrer concert, el 24 d’agost, comptarà amb l’organista eslovaca Monica Melcova, que juntament amb el trompista Juan Manuel Gómez oferiran repertori per a aquesta formació singular.

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat és patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i laFundació Pinnae, sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i la gestió general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Els quatre concerts es podran seguir a través de Montserrat RTV i les televisions de la Xarxa de Comunicació Local.

El FIOM 2019 serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’àmbit internacional. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet