ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Simfònics populars a la platja amb l'OBC

18/6/2019 |

 

Michal Nesterowicz dirigirà el sisè concert de l’orquestra arran de mar

Un escenari a la platja de Sant Sebastià, a tocar de l’Hotel W de Barcelona, acollirà divendres a les nou del vespre la sisena edició del concert gratuït arran de mar de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que espera aplegar fins a 15.000 persones. Aquesta vegada la batuta la durà el mestre polonès Michal Nesterowicz, que, com és habitual en aquesta cita musical, proposa un programa amb fragments populars de grans obres simfòniques i d’òperes. “És un concert per acostar la música clàssica”, va explicar ahir el director de L’Auditori, Robert Brufau, en una terrassa del Club Natació Barcelona des de la qual es veia com va agafant forma l’estructura de l’escenari.

Això sí, a diferència de l’any passat, en què el centenari del naixement de Leonard Bernstein donava un fil argumental si més no a l’inici del concert, aquesta vegada la selecció té menys pes conceptual, tret que es vulgui llegir com un diàleg entre músiques franceses i de l’Europa de l’Est amb Brahms com a moderador. “Toquem un repertori agradable”, assegura Jean-Baptiste Texier, violoncel·lista de l’OBC que divendres sumarà la cinquena participació en el concert a la platja. I l’experiència és important: “Hem d’anar en compte amb el vent. Sempre tenim un munt de pinces per aguantar les partitures”, diu Texier, que fa anys va coincidir amb Brufau quan tots dos estudiaven violoncel a Ginebra.

La selecció musical del concert inclou fragments de l’òpera Carmen de Bizet, la Dansa macabra de Saint-Saëns, la suite Finlàndia de Sibelius, la Dansa eslava núm. 8 de Dvorák, la Dansa hongaresa núm. 5 de Brahms i les Danses polovtsianes de l’òpera El príncep Ígor de Borodín. El fet diferencial l’aporta el mateix Nesterowicz, que ha volgut incloure en el programa dos compositors polonesos: Stanislaw Moniuszko i Wojciech Kilar. Del primer, pare de l’òpera nacional polonesa, s’interpretarà un fragment de Halka. I de Kilar, autor de bandes sonores de pel·lícules com Dràcula de Bram Stoker de Francis Ford Coppola i La mort i la donzella i El pianista de Roman Polanski, l’OBC tocarà la peça per a orquestra de corda Orawa.

El concert compta amb el patrocini d’Aigües de Barcelona, que, tal com explica Brufau, “muntarà unes fonts especials perquè el públic pugui abastir-se d’aigua” durant la vetllada. Després de tocar a la platja, el següent destí de l’OBC serà el Japó, on farà una gira de cinc setmanes en què, sota la direcció de Kazushi Ono, participarà en representacions de l’òpera Turandot i interpretarà en concert la Novena de Beethoven i El sombrero de tres picos de Falla, entre d’altres.

Dia de la Música
El concert a la platja forma part de les celebracions del Dia de la Música, al qual L’Auditori, el Museu de la Música i l’Esmuc se sumen amb altres activitats. L’Auditori acollirà dijous (20 h) Varèse: Amèriques, amb l’Orquestra de l’Esmuc dirigida per Ernest Martínez Izquierdo. El museu farà jornada de portes obertes dijous i divendres i, a més, impulsa un concert del Gamelan Penempaan Guntur, un grup estable del mateix museu. 

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet