ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tres peces de gran format a l'Auditori

18/6/2019 |

 

Quan el compositor francès Edgar Varèse va arribar al Nou Món, va quedar tan meravellat que va voler retratar-lo a l’obra Amériques, servint-se d’un colossal dispositiu orquestral de 125 músics. El dijous 20 de juny, l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC sota la batuta d’Ernest Martínez Izquierdo, interpreta a l’Auditori aquesta peça, juntament amb quatre Notations pour piano de Pierre Boulez i Orion de la finladensa Kaija Saariaho, totes obres pensades per a orquestres de gran format.

Amériques de Varèse, composada entre 1918 i 1921, es caracteritza per la intensitat de la percussió, ja que la orquestra està formada per un nombre addicional d’instruments d’aquesta família. La impressió desbordada de Varèse recent arribat a Nova York es tradueix en una obra marcada per acords dissonants i polifonies rítmiques molt complexes, que evoquen el poder i el caos de la ciutat novayorkesa.

Pierre Boulez va ser dels referents en la interpretació i la consolidació de la figura de Varèse, així com un símbol en la música d’avantguarda del segle XX. Va escriure 12 Notations pour piano l’any 1946 que, trenta anys més tard va recuperar per escriure una versió dels quatre primers números que interpretarà l’orquestra de l’ESMUC. Es tracta de petites peces que es reinterpreten per a orquestra de grans dimensions.

Completa el programa Orion, una obra de gran format composada per Kaija Saariaho l’any 2002. L’obra plasma el contrast i la tensió interna que representa el personatge de la mitologia grega Orion, fill de Posidó, transformat per Zeus en una radiant constel·lació després de la seva mort. Al llarg dels tres moviments, l’orquestra combina moments subtils i misteriosos amb d’altres de gran energia i volum.

Pots consultar més informació aquí


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet