ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Flandes, país convidat del Festival de Música Antiga dels Pirineus

20/6/2019 |

 

La novena edició arriba a 36 municipis, amb la incorporació de Camprodon

La novena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) tornarà a tenir un país convidat, Flandes, després de dos anys. Una tercera part dels 53 concerts programats en l’edició que se celebra del 5 de juliol al 25 d’agost tindran relació amb aquest país, inclòs l’espectacle inaugural, una producció per encàrrec del FeMAP que sota el nom d’Ensemble Flandriae-Pyrenaei unirà músics flamencs i catalans per interpretar compositors barrocs dels dos països. L'exconseller de Cultura i actual director del programa d’internacionalització del departament, Lluís Puig, ha tingut una ascendència important en la configuració d’aquest programa, segons ha explicat la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

El festival arriba enguany a 36 municipis de nou comarques pirinenques, i també del Rosselló (1) i Andorra (3). “Això ja no hi ha qui ho pari”, ha dit el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn. En nou edicions, el festival ha passat de celebrar-se en 10 municipis a 36, enguany amb la incorporació de Camprodon. Per a Dutrèn l’esperit segueix sent el mateix del primer dia, i explica que el seu creixement sostingut es deu al fet de “fer arribar a municipis petits unes propostes culturals de qualitat més que acceptable en un territori pirinenc mancat de projectes de cohesió” per les evidents dificultats orogràfiques.

La triple inauguració del festival tindrà lloc el 5 de juliol a la Seu d’Urgell, l’endemà a Puigcerdà i el dia 7 a Pesillà de la Ribera. L’espectacle serà la producció d’encàrrec del FeMAP, que ha reunit l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei en col·laboració amb el Centre AMUZ d’Anvers. Després d’estrenar-se al festival, la producció viatjarà a Anvers al mes de novembre i està previst que pugui fer més actuacions.

Altres concerts destacats d’aquesta nova edició són el que farà el Cor de Cambra del Palau de la Música juntament amb La Caravaggia, que actuaran a Tremp, Riner i la Seu d’Urgell, i el de l'Ensemble O Vos Omnes, que interpretaran ‘Epistulae ad Sagittarium’, que es podrà veure a Berga i a Salàs de Pallars.

Vilallonga s’ha referit a aquest festival –que té la condició d’estratègic per a la Generalitat i al qual aporta un 25% del seu pressupost– com una cita consolidada que voldria que es mantingués i creixés més. “És un festival consolidat, que arriba a molt territori i a molta gent, en llocs on si no fos pel FeMAP no es veurien certes actuacions”, ha destacat la consellera a banda de referir-se a l’atractiu turístic que els concerts del festival aporten a molts municipis petits i mitjans del Pirineu català.

Durant els dies de festival se celebra també l’anomenat FeMAP social, que fa arribar la música a residències de gent gran, centres de salut mental i altres centres dedicats a col·lectius vulnerables. Enguany aquest programa arriba a 15 municipis amb 19 concerts que oferirà un quartet de corda format per estudiants del Conservatori de Música dels Pirineus. “És una de les coses que ens fan estar-ne més orgullosos emocionalment”, ha dit Dutrèn.

El pressupost d’aquesta edició del FeMAP és de 480.000 euros, dels quals 110.000 els posa la Generalitat. El govern de Flandes hi aporta 65.000 euros, i les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida també contribueixen al festival. 


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet