ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Centre de Documentació de l'Orfeó Català acull el fons musical d'Antoni Ros Marbà

12/7/2019 |

 

Mariona Carulla, presidenta de l’Associació Orfeó Català, i Antoni Ros Marbà van formalitzar dimarts passat, 9 de juliol de 2019, la cessió de part del fons musical del director i compositor al Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC). El fons, que ja es va dipositar el mes de març del 2018, ara ja està catalogat i disponible en línia a través del catàleg d’arxiu del CEDOC.

Aquest fons musical, que representa només una petita part del seu total que té actualment a casa seva, completa el gran nombre de documents existents al Centre relacionats amb l’activitat artística del mestre Antoni Ros Marbà, referent català de la direcció orquestral nacional i internacional, que així reforça encara més el seu vincle amb el Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català existent al llarg de tota la seva carrera. El maig del 2018, amb motiu de la donació del fons, el CEDOC va organitzar una exposició dedicada al 80è aniversari de Ros Marbà que es pot consultar virtualment en aquest enllaç.

El fons consta de 13 capses d’arxiu amb documentació acadèmica, fotografies i programes dels seus primers concerts, així com documentació més recent, nombrosos retalls de premsa, composicions manuscrites pròpies i d’altres compositors, programes de concert, cartells, i correspondència i contractes que testimonien la seva activitat com a director al capdavant d’orquestres internacionals.

Hi sobresurt especialment l’esborrany de la partitura d’El giravolt de maig, hològrafa del mateix Eduard Toldrà, i també diverses composicions de Ros Marbà, com les sardanes Alimara, De Figueres a Portlligat, Quatre vegades vint, la cantata infantil El concert desconcertant o Tres homenatges, obra dedicada a Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge. És igualment rellevant un petit fons de biblioteca que conté dotze facsímils d’obres d’autors universals, com ara Bach, Chopin, Beethoven, Mozart o Mahler.

No és gaire habitual que un músic destacat, com és el cas d’Antoni Ros Marbà, cedeixi part del seu fons musical en vida. Aquesta cessió, juntament amb els diferents llegats que actualment custodia el CEDOC, fan d’aquest Centre un referent del patrimoni musicològic a Catalunya. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet