ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Barroca de Barcelona s'estrena al Palau de la Música Catalana

16/7/2019 |

 

El passat 10 de juliol, la formació va debutar a la sala modernista amb la interpretació de Les quatre estacions de Vivaldi sota la direcció del seu titular, Gilles Colliard. Hi tornarà el proper 29 d’agost, tot just tornant de la gira de concerts que oferirà aquest estiu a Costa Rica.

A punt de celebrar el seu desè aniversari l’any vinent, l’Orquestra Barroca de Barcelona (OBB) abraça l’estiu amb dos concerts dedicats exclusivament a Antonio Vivaldi. Són els primers que la formació du a terme al Palau de la Música Catalana, integrada en la programació de NovAria Artists. Es tracta d’una formació estable i amb un elenc de músics principalment catalans i de gran qualitat. El reconegut violinista suís Gilles Colliard n’és el director i també el solista.

Interpretar i reinterpretar són les dues perspectives sobre les quals l’OBB afronta una de les composicions més canòniques de la història de la música occidental, Les quatre estacions de Vivaldi. ¿Cal continuar interpretant els clàssics absoluts? Què ens aporta una nova versió de les celebradíssimes Quatre estacions de Vivaldi?

L’OBB ho té clar, les seves interpretacions ens aporten dinamisme, frescor i una voluntat clara de compartir la música, de democratitzar-la i d’unir qualitat i simplicitat. Els clàssics exerceixen sovint aquesta síntesi, alhora que mantenen vius els referents sobre els quals s’instal·la i es desenvolupa posteriorment tota creació i idea. La versió de l’OBB retorna a les canòniques Quatre estacions amb una interpretació historicista, plena de matisos i de detalls i disposada a fer vibrar i a emocionar l’oient.

A aquests cèlebres quatre concerts de Vivaldi, el Concert núm. 1, en Mi major, op. 8, RV 269, “Primavera”, elConcert núm. 2, en Sol menor, op. 8, RV 315, “Estiu”, el Concert núm. 3 en Fa major, op. 8, RV 293, “Tardor” i el Concert núm. 4, en Fa menor, op. 8, RV 297, “Hivern”, s’hi suma la interpretació de cinc concerts més del pare venecià. Aquests cinc concerts són el Concert per a orquestra en Re major, RV 121, el Concert en Sol major, RV 151, alla rustica per a orquestra i continu, el Concert per a violí solista en Re major, núm. 9, op. 3, el Concert per a dos violins i violoncel en Re menor, núm. 11, op. 3 i, finalment, el Concert per a violí sol en Mi major, núm. 12, op. 3.

Aquest conjunt d’obres descriuen amb precisió el principal interès del director musical de l’OBB, Gilles Colliard, d’interpretar obres del període de finals del segle XVII i principis del segle XVIII amb un protagonisme especial per als repertoris de corda. Cal assenyalar, a més, que l’OBB ha enregistrat Les quatre estacions de Vivaldi en un disc distribuït pel segell discogràfic Harmonia Mundi.

Ara l’OBB inicia la seva consolidació i maduresa amb aquests dos concerts com a solista al Palau de la Música i amb una agenda de concerts que la portarà a diversos països del món, en què destaca la gira aquest mes d’agost per Costa Rica, nova oportunitat d’internacionalitzar un cop més la ciutat de Barcelona des d’una òptica de qualitat, rigor i dinamisme i difonent des de les grans obres de la música barroca fins a una acurada selecció de peces més desconegudes de diversos compositors europeus. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet