ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Balanç de la 27a edició de la Schubertíada de Vilabertran

1/9/2019 |

 

La Schubertíada de Vilabertran clausura la seva 27a edició amb un gran èxit global. En total, s’han programat dinou concerts del 17 al 31 d’agost amb grans figures internacionals com ara la soprano nord americana Joyce DiDonato, que debutava a l’església de Santa Maria de Vilabertran; el baríton alemany Matthias Goerne, que va celebrar els seus 25 anys de debut a la Schubertíada amb dos recitals acompanyat pel pianista Alexander Schmalcz; el tenor líric alemany Christop Prégardien amb Malcolm Martineau, la soprano Christiane Karg i Gerold Huber o el baríton Andrè Schuen i Daniel Heide. Vuit dels concerts celebrats a la Schubertíada han penjat el cartell de “sold out”. Cal destacar, a més, els concerts matinals amb artistes emergents, el pianista Eudald Buch i el violinista Mikhail Pochekin, i l’Acadèmia dirigida pel Prof. Wolfram Rieger que responen al compromís de la Schubertíada de donar a conèixer al públic nous talents tant nacionals com internacionals.

A nivell programàtic, cal destacar l’estrena a Espanya, a càrrec de Katharina Konradi i Eric Schneider, de l’obra Fragments d’Attila Josefz, de György Kurtág, considerat un dels compositors més importants en l’actualitat. Igualment, cal posar el focus en la interpretació, amb Marie Seidler, Manuel Walser i Wolfram Rieger, del Cançoner Espanyol d’Hugo Wolf, una obra gairebé mai interpretada per la seva exigència i dificultat.

El Quartet Casals ha merescut el títol de Membre d’Honor de l’Associació Franz Schubert, entitat organitzadora del festival, un distintiu que se’ls va concedir dissabte 31 d’agost en el concert de cloenda com a reconeixement per la seva llarga i estreta relació amb el festival que va començar el 1997. Des d’aleshores, han ofert fins a 38 concerts alguns dels quals de ben destacats, com ara l’estrena de la integral dels quartets de Beethoven que han interpretat després per mig món. Els altres Membres d’Honor de l’Associació són Alfred Brendel, Matthias Goerne i Wolfram Rieger.

Consolidació de la internacionalització
L’edició d’enguany ha estat més internacional que mai gràcies a la consolidació de la presència i cobertura per part de la premsa estrangera. Han cobert el Festival crítics de diferents països entre els quals del diari alemany Die Welt i de la revista especialitzada anglesa Gramophone. També han vingut fins a Vilabertran grups d’espectadors provinents d’Anglaterra i Holanda, així com visitants individuals procedents d’Alemanya i Suïssa. D’altra banda, en aquesta edició s’han realitzat produccions radiofòniques amb un reportatge de la BBC, que s’afegeix al gran ressò mediàtic que ha tingut el Festival en els cercles musicals d’arreu. “Aquesta edició hem constatat una consolidació internacional de Festival tant a nivell de públic com de premsa. Gràcies a un cartell d’artistes de primer nivell ens hem situat dins el circuit de festivals internacionals”, ha afirmat Víctor Medem, director de la Schubertíada de Vilabertran. El 90% dels concerts han estat enregistrats per Catalunya Música i seran oferts a l’European Broadcasting Union per a la seva posterior difusió internacional.

Per la canònica de Vilabertran ha passat enguany una destacada presencia institucional amb la visita del President de la Generalitat, Quim Torra, i la Consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga que no es van voler perdre un dels recitals d’aquesta brillant temporada.

Nou escenari
La Schubertíada ha sumat aquest 2019 Castelló d’Empúries, per segona vegada, com a escenari del festival. A la Basílica de Castelló, l’organista Juan de la Rubia i la trompetista de l’OBC Mireia Farrés, van oferir una cita que va exhaurir les entrades. Aquesta experiència tan positiva suposa una base que servirà per reforçar la col·laboració en futures edicions.

Així mateix, també s’han celebrat quatre concerts a Valdegovía Gaubea (Àlava, País Basc) en una programació específica que ha suposat el debut en recital a Espanya de la soprano Fatma Said. Tots els concerts celebrats a la Schubertíada de Valdegovía van exhaurir les localitats.

Amb concerts a tres municipis diferents de Catalunya -Vilabertran, Figueres i Castelló d’Empúries- l’impacte de la Schubertíada a nivell turístic, hoteler i gastronòmic s’ha fet palès a tota la comarca.

Excepció cultural
La insubornable aposta pel rigor i per l’autèntica excel·lència musical, així com per grans intèrprets i repertoris com el lied i la música de cambra distingeixen la Schubertíada d'altres propostes de festivals d'estiu. La concentració, el recolliment i la intimitat, així com l'aposta per un gènere tan enriquidor com el lied, que combina poesia i música, són valors a reivindicar en un context global on l'èxit es mesura només numèricament.

Avanç de la propera edició
De cara a la propera edició, el Festival veterà de Catalunya consagrat al lied comptarà amb el retorn de Matthias Goerne, Christiane Karg i Andrè Schuen, tots ells artistes de llarg recorregut. Com a novetat, es posarà el focus en els quartets de corda formats al nostre país amb el títol “4 quartets” encapçalat pel Quartet Casals, incloent també els quartets Quiroga, Cosmos i Gerhard.

A la tardor s’ha programat el cicle Schubert Lied a L’Auditori i al Palau de la Música Catalana amb un concert a càrrec del baríton Christian Gerhaher i el pianista Gerold Huber, que interpretaran lieder de Mahler.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet