ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El lutier David Bagué, homenatjat com a referent internacional en l'art de fer instruments

17/9/2019 |

 

El Palau de la Generalitat acull un concert per commemorar els 40 anys de trajectòria de l'artesà

El lutier David Bagué ha rebut un homenatge aquest dilluns al Palau de la Generalitat per la seva tasca com a constructor d'instruments de corda durant més de quaranta anys. L'actuació del quartet Cosmos, que toca instruments fets pel mateix Bagué, ha posat punt final a l'acte commemoratiu, celebrat al Saló de Sant Jordi. Durant la cerimònia, el lutier ha volgut agrair als seus pares que el deixessin "construir" el seu "somni" ja des de ben petit, i ha remarcat el "deure" que té de treballar de la mà de les noves generacions de músics catalans. Al seu torn, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que l'"exemplaritat" de la feina de Bagué omple d'"autoestima" Catalunya.

L'acte, al qual també ha assistit la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'ha encetat amb paraules del director del Museu de la Música, Jaume Ayats, i del filòsof i escriptor Ferran Sáez, que ha glossat la figura de Bagué tot ressaltant les arrels del lutier al barri de Gràcia i reflexionant sobre el valor de l'artesania en un entorn eminentment tecnològic.

Bagué ha expressat que l'"honora" fer d'"ambaixador de la luteria catalana al món", malgrat que ha assegurat que mai no ho ha pretès. Així mateix, ha celebrat el reconeixement a aquest ofici d'"intel·lectualitat manual" que hi ha "darrere de la música". Torra ha ressaltat la voluntat de l'"ecosistema" cultural català de tenir cura del "planter" i ser la casa d'artistes "cridats a excel·lir" en l'escena internacional.

El quartet Cosmos, a qui Bagué ha agraït el seu "compromís", ha tancat l'homenatge interpretant diverses peces de J. Haydn i J. Brahms davant dels assistents que omplien el saló, entre els quals hi havia Jordi Savall.

Més de quatre dècades d'artesania
David Bagué, nascut a Barcelona l'any 1964, va iniciar-se en la construcció de violins de manera autodidacta als 12 anys i s'ha erigit en un dels referents de la lutieria contemporània internacional. Des de 1977 treballa en un petit taller del barri de Gràcia fabricant instruments i peces que han arribat a mans de prestigiosos músics i solistes d'arreu del món, com Jordi Savall, Leonidas Kavakos o primers violins de la Filharmònica de Viena. Bagué va ser distingit l'any 2003 amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca pionera en la construcció d'instruments d'arc. 


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet