ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Adeu a la soprano Jessye Norman

2/10/2019 |

 

La potent i carismàtica can­tant afro­a­me­ri­cana Jessye Nor­man va morir ahir a Nova York a causa de diver­ses com­pli­ca­ci­ons deri­va­des d’una lesió medul·lar. Va néixer en el si d’una família de músics afi­ci­o­nats el 15 de setem­bre del 1945 a Augusta, Geòrgia (EUA); per tant, aca­bava de fer 74 anys.

Tot i que inter­pre­tava altres gèneres, com alter­nava la sobri­e­tat i els esclats d’humor, es va fer famosa com a can­tant d’òpera, sobre­tot en la dècada dels vui­tanta, tot i que, com a soprano, va debu­tar el 1969 com l’Eli­sa­beth del Tannhäuser, de Wag­ner, a l’Òpera Esta­tal de Berlín.

Va ser nomi­nada quinze cops als pre­mis Grammy i en va gua­nyar qua­tre; el pri­mer, el 1985. Entre mol­tes altres dis­tin­ci­ons i guar­dons inter­na­ci­o­nals, el 1997 va ser la per­sona més jove a rebre la meda­lla d’honor del Cen­tre John F. Ken­nedy per a les Arts Escèniques.

Tenia ener­gia de sobres per, més enllà de la seva pro­fessió, dedi­car esforços a cau­ses de caràcter femi­nista i de suport als més des­fa­vo­rits. La seva família va voler des­ta­car ahir “la lluita huma­nitària que va dur a terme amb temes com ara la fam, la falta d’habi­tatge, els pro­ble­mes juve­nils i l’edu­cació artística i cul­tu­ral”. En aquest sen­tit, el 2003 va fun­dar una escola per a estu­di­ants sense recur­sos. 

L.L
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet