ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dos pianos, un cor

8/10/2019 |

 

Els pianistes Carles & Sofia publiquen el disc ‘Catalan Heart’, amb la ‘Suite for Catalonia’, encarregada arran dels fets de l’1-O al jove compositor Andreu Diport.

S’ha edi­tat amb apor­ta­ci­ons que par­ti­cu­lars han fet des del 26 d’octu­bre del 2017, quan es va estre­nar la ‘suite’
El 26 d’octu­bre del 2017, el duet de pia­nis­tes Car­les & Sofia va ofe­rir a l’Audi­tori de Girona un con­cert espe­cial per cele­brar els seus 30 anys de car­rera. Per a aquest con­cert es va anun­ciar una obra sor­presa: es trac­tava de la Suite for Cata­lo­nia, encar­re­gada pels pia­nis­tes giro­nins Car­les Lama i Sofia Cabruja al jove com­po­si­tor Andreu Diport (Bar­ce­lona, 1998), després d’haver que­dat cor­pre­sos pels fets de l’1 d’octu­bre d’aquell mateix any, és a dir, menys d’un mes abans del con­cert en què es va estre­nar l’obra. La Suite for Cata­lo­nia, cre­ada a par­tir de frag­ments de L’emi­grant, El cant de la senyera, El cant dels ocells i Els sega­dors –per al qual els pia­nis­tes van dema­nar un nou final en tona­li­tat major, per fer “més opti­mista i espe­rançador” l’himne català–, tanca el nou disc de Car­les & Sofia, Cata­lan Heart (KNS Clas­si­cal), el pri­mer disc que el duet dedica a la música popu­lar cata­lana, que es va pre­sen­tar la set­mana pas­sada a la seu dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Girona, amb la presència de la con­se­llera de Cul­tura, Mariàngela Vila­llonga, que va agrair a Lama i Cabruja la seva ini­ci­a­tiva per “poten­ciar la cul­tura popu­lar i el talent jove”, en referència a Diport, un antic esco­la­net de Mont­ser­rat de només 21 anys, autor de tots els arran­ja­ments del disc, que ja ha gua­nyat diver­sos pre­mis de com­po­sició. A la pre­sen­tació, també van ser-hi pre­sents Daniel Mes­tre, direc­tor d’orques­tra i de cor, que ha escrit les notes del lli­bret del CD, i Josep Maria Gar­cia Sala, que el mateix dia que es va estre­nar la Suite for Cata­lo­nia a Girona va mani­fes­tar als pia­nis­tes el seu entu­si­asme per l’obra i, encara més impor­tant, la seva volun­tat de bus­car suport econòmic, sobre­tot de par­ti­cu­lars, per finançar la gra­vació i edició del disc. “És el pri­mer disc que fem per acla­mació popu­lar”, van dir els pia­nis­tes en la pre­sen­tació, en la qual també es va posar aquesta ini­ci­a­tiva com un exem­ple més que “els cata­lans molt sovint ens orga­nit­zem entre nosal­tres”. En la pro­ducció, també hi han col·labo­rat la Dipu­tació de Girona i l’Ajun­ta­ment de Lli­nars del Vallès. El disc es va gra­var a l’audi­tori Via­der de la Casa de Cul­tura, amb Toni París (44.1) com a engi­nyer de so.


El disc comença amb relec­tu­res de La fila­dora, Mun­ta­nyes del Canigó, L’hereu Riera, La mare de Déu, l’hava­nera El meu avi, la sar­dana En el Valles­pir i Rosó / Pel teu amor. Tot seguit hi ha una Suite de cançons de Nadal, i el disc con­ti­nua amb vuit peces més, entre altres El ros­si­nyol i La santa espina. Car­les & Sofia inter­pre­ta­ran música cata­lana en els seus con­certs del 2020 a Europa, la Xina, Sud-àfrica i Corea. 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet