ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Bill Viola al Palau de la Música

20/10/2019 |

 

Barcelona s’omple amb les obres de Bill Viola, un dels artistes més destacats i amb més renom del panorama internacional, considerat un dels pioners del videoart. Des del 4 d’octubre fins al 5 de gener està tenint lloc la Ruta Bill Viola presentada per La Fundació Catalunya La Pedrera.

Simultàniament a la mostra d’una vintena d’obres que es fa a La Pedrera Bill Viola. Miralls de l’invisible, i amb el propòsit d’augmentar la irradiació de l’exposició arreu del territori, hi col·laboren altres institucions culturals, entre elles el Palau de la Música Catalana.

Les projeccions de Viola s’inclouen dins el programa del Palau de la Música en el marc de l’Hivernacle, un apartat paral·lel a la programació musical, on es relaciona la música amb diferents disciplines artístiques per enriquir l’experiència musical al mateix Palau i en altres espais de la ciutat. El 24 d’octubre a les 19h tindrà lloc la primera de les sis sessions que el Palau dedica a Viola. Podeu trobar la programació aquí.

L’obra de l’artista entrarà al Palau amb un plat fort, Bill Viola meets Edgar Varèse. Es projectarà una obra del videoartista durant el concert que acompanyarà l’execució de l’obra Déserts (1954) del compositor Edgar Varèse, per part de l’Ensemble Simfònic de l’ESMUC.

Déserts (1994) és una obra creada per sincronitzar-se amb la interpretació de la peça homònima d’Edgar Varèse. Les referències al desert són centrals en l’obra de Viola, un tema recurrent entès com a paisatge ple d’ambigüitat i marc d’una realitat punyent i misteriosa on es troben el món interior i exterior de l’ésser humà. L’any 1981 Viola i la seva dona, Kira Perov, es van instal·lar al sud de Califòrnia per ser a prop dels paisatges austers del desert. Segon Viola, “el desert té el poder de reduir les dimensions i la importància de l’individu fins a convertir-lo en un diminut punt negre. Els sentits se’ns mostren ridículament incapaços de copsar un medi d’una immensitat tan aclaparadora. La mort és a tot arreu; un hi pren consciència de la pròpia mortalitat”. Varèse també planteja musicalment aquesta dimensió psicològica.

A més a més, dins del marc de l’exposició monogràfica de Bill Viola a La Pedrera, el Palau de la Música Catalana presentarà quatre sessions gratuïtes amb vídeos indispensables per entendre la trajectòria i la construcció del llenguatge artístic de Viola. En aquestes sessions podrem descobrir elements i conceptes que han estat constants en la seva obra: ritme, transcendència, slowmotion, espiritualiat…

El programa dedicat a Viola finalitzarà el 4 de desembre amb la Nit Bill Viola: La Pedrera, el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu. De les 18h fins la 1h es podran veure ininterrompudament i de forma gratuïta els treballs de l’artista, que a través de sofisticades tecnologies audiovisuals ens farà meditar sobre qüestions universals de la condició humana. 

Irene del Val
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet