ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Beethoven a la carta

6/11/2019 |

 

La violinista Lana Trotovšek i la pianista Maria Canyigueral presentaran ‘Sonates per a violí i piano’ a Valls i la Bisbal, i la integral a Eslovènia, Bèlgica i al Regne Unit.

Coin­ci­dint l’any que ve amb el 250è ani­ver­sari del nai­xe­ment de Ludwig van Beet­ho­ven (1770-1827), la vio­li­nista Lana Tro­tovšek i la pia­nista Maria Canyi­gue­ral dedi­ca­ran aquesta tem­po­rada a la inte­gral de Sona­tes per a violí i piano del com­po­si­tor. Un pro­grama que recent­ment han pre­sen­tat al Wig­more Hall de Lon­dres i, que per a l’ocasió, també ha inclòs obres de Proko­fiev, Debussy i altres temes de Beet­ho­ven.

Les dues solis­tes, que han con­fec­ci­o­nat pro­gra­mes dedi­cats a les Sona­tes per a violí i piano sota el títol Beet­ho­ven à la Carte, actu­a­ran pro­pe­ra­ment a Cata­lu­nya. El pri­mer con­cert, que inclourà les sona­tes número 4, 5 i 9, l’ofe­ri­ran demà al Tea­tre Prin­ci­pal de Valls (20.30 h) i diu­menge, 10 de novem­bre, (19 h) al Tea­tre Mun­dial de la Bis­bal d’Empordà, en aquesta ocasió inter­pre­tant les número 4, 6 i 10.

Pel que fa la inte­gral de les deu sona­tes, les pre­sen­ta­ran a fes­ti­vals de música a Eslovènia, Bèlgica i al Regne Unit. Unes sona­tes que s’estan enre­gis­trant en CD. El seu últim disc, dedi­cat a obres de Gra­na­dos, Franck, Finzi i Sker­janc, va rebre la meda­lla d’or en els Glo­bal Music Awards 2016 cele­brats a Califòrnia i ha estat elo­giat per revis­tes espe­ci­a­lit­za­des en què es des­taca “el so càlid i la tècnica for­mi­da­ble” de les intèrprets.

En l’obra cambrística de Beet­ho­ven, el grup de sona­tes per a violí i piano es con­si­dera el segon en importància, després dels quar­tets de corda. Les deu sona­tes d’aquesta inte­gral Beet­ho­ven les va com­pon­dre al llarg de setze anys, entre 1796 i 1812. La majo­ria van rebre crítiques dolen­tes en les estre­nes, i en molts casos van ser con­si­de­ra­des “inin­tel·ligi­bles” per un públic que, de mica en mica, es va anar acos­tu­mant al seu llen­guatge tan per­so­nal.

Les dues artis­tes que ara, gai­rebé 250 anys després, les inter­pre­ta­ran, són, per una banda, la vio­li­nista Lana Tro­tovšek , des­crita pel Was­hing­ton Post com “radi­ant”. Va fer el seu debut amb la Mariinsky The­a­tre Orc­hes­tra sota la batuta del pres­tigiós direc­tor Valeri Ger­giev el 2012. El 2014 va inter­pre­tar, jun­ta­ment amb Iuri Baix­met, la Sim­fo­nia con­cer­tant de Mozart. El 2016 va ser la solista del Con­cert N.1 de Proko­fiev acom­pa­nyada de la Lon­don Symp­hony Orc­hes­tra sota la batuta de Gia­nan­drea Noseda. Tro­tovšek ha tocat al Wig­more Hall, al Kon­zert­haus de Viena, al Tea­tro la Fenice de Venècia, al Con­cert­ge­bouw d’Ams­ter­dam, al Muzi­ek­ge­bouw Frits Phi­llips d’Eind­ho­ven, entre mol­tes altres sales impor­tants.

Una giro­nina a Lon­dres

Per l’altra, Maria Canyi­gue­ral , nas­cuda a Girona i resi­dent a Lon­dres, és con­si­de­rada pel crític de clàssica Jorge de Per­sia “una pia­nista de gran per­so­na­li­tat”. Ha estat pre­mi­ada en con­cur­sos inter­na­ci­o­nals, com ara fina­lista en el XII Con­cours Inter­na­ti­o­nal de Piano d’Ille de France (2010); segons pre­mis al Wifrid Parry Prize de Lon­dres (2012), Max Pirani Trio Prize de Lon­dres (2013) i al Con­curso Inter­na­ci­o­nal de Música de Cámara Antón García Abril de Gra­nada (2014). Ha actuat, entre altres, en els fes­ti­vals de la Schu­bertíada i la Porta Fer­rada. L’any pas­sat va estre­nar al Conway Hall de Lon­dres el seu pro­jecte Avant-guar­ding Mom­pou, amb un cicle inèdit de nou com­po­si­tors euro­peus escrit espe­ci­al­ment per a la ocasió, retent home­natge al cicle de Cançons i dan­ses de Fre­de­ric Mom­pou. Aquesta tem­po­rada l’ha pre­sen­tat al Palau de la Música Cata­lana i a la Fun­dación Juan March de Madrid. 

J. CAMPS LINNELL
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet