ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu aplega el seu patrimoni en un arxiu digital

23/1/2020 |

 

El coliseu publica un web amb més de 16.000 documents i fotografies de la seva trajectòria.


La història del Gran Teatre del Liceu comença una nova etapa virtual. Amb motiu del 20è aniversari de la seva reobertura, el coliseu publica una base de dades en línia amb més de 16.000 documents, fotografies i fitxes artístiques de tots els seus espectacles de les últimes dues dècades. Des d'ara, i fins a la celebració del seu 175è aniversari el 2022, el teatre incorporarà gradualment la resta de temporades fins a completar el seu llegat artístic des de la seva inauguració, el 1847. La iniciativa és el fruit d'una investigació de Jaume Tribó, mestre apuntador del teatre, que ha treballat de manera conjunta amb l'Arxiu de la Fundació del Liceu.


El coliseu barceloní ha viscut moltes jornades de glòria. Però també ha resistit èpoques en què el seu futur no era tan esperançador. La col·lecció digital, quan estigui conclosa, permetrà fer un viatge per set diferents períodes que han marcat la seva història. Des del primer incendi del 1861, passant pels anys de la Guerra Civil, fins al foc causat per l'espurna d'un bufador que va reduir a runa l'interior del teatre, el 1994. El web permet cercar informació per títols, professionals o companyies. A més, possibilita trobar altres dades, com qui va cantar en cada funció o si es van cancel·lar algunes de les representacions.

El director del Liceu, Valentí Oviedo, va destacar en la presentació que la digitalització de la trajectòria del teatre és una eina “feta a casa”, que va començar el 2017. “Ens agrada molt parlar del futur, però un teatre com aquest es recolza en els seus orígens per també poder impulsar-se”, va comentar. El director va destacar la tasca de recerca feta pel mestre Tribó, a qui es va referir com “una figura molt important” per al desenvolupament del projecte: “Ens ha permès traslladar a un entorn digital tot el seu coneixement, que pot consultar qualsevol persona del món”, va assenyalar.

Tribó treballa al coliseu des del 1975 però, segons va explicar, s'ha preocupat per “reunir dades, capbussar-se en els arxius i preguntar dubtes als grans liceuistes” des de fa gairebé tres dècades. “Aquesta feina la vaig començar per compte propi, el 1993, cansat que els turistes, sobretot els nord-americans, em preguntessin coses que no sabia respondre amb exactitud”, va recordar. El treballador i gran expert en el Liceu, va detallar que la iniciativa inclou un apartat amb anècdotes que va viure en primera persona, i d'altres que ha investigat. “Hi ha coses divertides, d'altres que no ho són tant”, va assegurar. La secció inclou algunes històries com quan el 2006 la soprano Mariola Cantirer va cantar Lucia di Lammermoor amb un fort refredat o el pinçament lumbar que la italiana Daniela Dessì va patir a l'escenari el 2003, quan cantava un dels personatges d'Aida.

De moment, la base de dades té 16.394 documents que aporten informació sobre 722 obres, 9.982 professionals i 20.912 representacions. El web funciona com una Viquipèdia que inclou la fitxa artística completa de les funcions, amb més de tres milions de registres relacionats entre si. Els usuaris poden editar la descripció de les imatges amb el nom de les persones que hi apareixen, en un procés que serà validat pels responsables de la plataforma. L'eina s'anirà actualitzant periòdicament amb les obres de les properes temporades del Liceu, i ja acull fotografies d'espectacles recents. 

ALDO NICOLAI
El País

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet