ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Barroca de Barcelona porta a Vivaldi en gira

11/2/2020 |

 

L’Orquestra Barroca de Barcelona enceta aquest febrer les residències musicals “Dibuixant el barroc”. Per obrir boca a aquest programa dedicat a l’esplendor del virtuosisme a Itàlia, el primer concert ressegueix la figura de Vivaldi, un compositor indiscutiblement clau per la música barroca. Els tres primers concerts de les residències tindran lloc a Sant Just Desvern, a Martorelles i Sant Feliu de Llobregat. L’orquestra farà la darrera intervenció del mes, en canvi, al Palau de la Música, dins la programació de NovAria Artists.

Vivaldi en gira

El repertori proposat per aquestes cites inclou concerts per orquestra i amb violí solista del compositor barroc venecià Antonio Vivaldi. A la primera part s’interpretarà el Concert per orquestra en Re Major, RV 121, ple d’energia i vivacitat, amb parts homofòniques que aporten força al conjunt, el Concert “alla rustica” per orquestra i continu en Sol Major, RV 151, que és un cant a l’optimisme i el gaudi que, no obstant, té moment meditatius, el Concert per violí sol en Re Major, núm. 9, op. 3, de més solemnitat, el Concert per dos violins i violoncel en Re menor, núm. 11, op. 3, amb gran densitat sonora combinada amb un refinat contrapunt, i el Concert per violí sol en Mi Major, núm. 12, op. 3, de gran elegància i un final ben vivaç.

Les quatre estacions de Vivaldi és, sens dubte, un dels documents sonors més cèlebres de la literatura musical occidental. En realitat són quatre dels dotze concerts que Vivaldi va compondre el 1723, amb el títol Il Cimento dell’armonie e dell’inventione: el Concert núm. 1 en Mi Major, Op. 8, RV 269, "Primavera", el Concert núm. 2 en Sol Menor, Op. 8, RV 315, "Estiu", el Concert núm. 3 en Fa Major, Op. 8, RV 293, "Tardor", el Concert núm. 4 en Fa Menor, Op. 8, RV 297. Aquestes quatre peces que conformen la icònica obra tenen, cadascuna, relació amb una estació de l’any i es basen en un sonet -possiblement atribuïble al mateix Vivaldi. Tots tenen estructura de tres moviments, amb un de de lent al centre i dos de ràpids a l’inici i a la fi, com era habitual. Ens trobem amb una meravella de la composició que ha restat com l’arquetip del que al segle XIX anomenaríem música programàtica, justament, per basar-se en un “relat” i tenir intenció descriptiva i metamusical.

Primeres residències “Dibuixant el Barroc” de la temporada 2019/2020

Sant Just Desvern, Martorelles i Sant Feliu de Llobregat són els espais de les residències ja consolidades de la OBB. Per aquesta raó, fent valer el nom de la temporada d’enguany “OBB: On els orígens vibren”, l'orquestra incorpora espais com la Pedrera o el Palau de la Música però manten les seves residències fora de la capital. Fer vibrar la música en els seus escenaris originals és una forma, també, de ser fidel als objectius de l’orquestra: consolidar nous públics i fer conèixer, arreu, les peces que es troben a la base de la nostra tradició musical.

L’inici de les residències seran el dissabte 15 de febrer a les 19h a Sant Just Desvern i el diumenge 16 de febrer a les 12h a Martorelles i a les 19:30h a Sant Feliu de Llobregat. Com és habitual, l’orquestra serà dirigida per Gilles Colliard, un músic complet: solista, compositor, director d’orquestra i professor. A una edat primerenca, el seu amor per la música barroca el va portar a estudiar el repertori en profunditat utilitzant instruments d’època. Va fundar el Amarcordes Ensemble amb el clavecinista Michel Kiener i va actuar amb Gustav Leonhardt i Casa Leonhardt. Al mateix temps va compondre les seves primeres obres, que aviat es van gravar en un disc finançat pel Govern de Ginebra.

Ha interpretat concerts de Mozart, Bruch, Brahms, Txaikovski, Dvorák, Beethoven, Paganini, Bartók i Mendelssohn amb la Lausanne Vocal and Instrumental Ensemble, la Camerata de Ginebra, la Lausanne Sinfonietta Orchestra, la Bienne Symphony Orchestra, l’Orquestra Suisse Romande, la London Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmònica de Bohèmia, la North Carolina Festival Orchestra i el Budapest Concentus Hungaricus en espais com el Victoria Hall a Ginebra, el Queen Elizabeth Hall a Londres, el Conservatori de Moscou o l’Acadèmia Frederic Chopin a Varsòvia.
 

L’Aliança amb NovAria Artists: l'OBB al Palau de la Música

En aquesta temporada, l’aliança amb NovAria Artists ha permès que la formació d'Adolf Gassol, l'Orquestra Barroca de Barcelona, sigui un personatge habitual a l’escenari del Palau de la Música. Aquesta sucosa associació permet retornar-hi mensualment, en aquesta ocasió amb data del dijous 20 de febrer a les 20h. La batuta en les trobades musicals del Palau de la Música és a mans també de Gilles Colliard. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet