ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orfeó canta Mahler al Liceu

29/2/2020 |

 

Demà, per primer cop l’Orfeó Català compartirà escenari amb el cor i l’orquestra de l’òpera del Liceu

Pons: “Mah­ler deia que si volies que sonés més «pianíssimo» hi col·loques­sis un altre faris­tol”.

Per cele­brar els 20 anys de la reo­ber­tura del Liceu, el seu direc­tor musi­cal, Josep Pons, ha pro­pi­ciat una tro­bada inèdita: per pri­mer cop, aquest diu­menge, can­ta­ran junts l’Orfeó Català i el Cor del Liceu amb l’Orques­tra del Gran Tea­tre del Liceu. Els direc­tors de les dues for­ma­ci­ons vocals, Pablo Lar­raz i Con­xita Gar­cia, res­pec­ti­va­ment, feien broma ahir i cal­cu­la­ven que “si no hi ha bai­xes per cons­ti­pats” aple­ga­ries fins a 150 veus, que s’afe­gei­xen al cen­te­nar de músics per abor­dar la Segona sim­fo­nia de Mah­ler, cone­guda popu­lar­ment com a Resur­recció. Pons con­si­dera que la millor manera de mos­trar com el Gran Tea­tre del Liceu “va renéixer de les seves cen­dres” és amb aquesta par­ti­tura d’un com­po­si­tor que es va dis­tin­gir també com a direc­tor musi­cal. La Resur­recció es pro­grama per demà a les 5 de la tarda.

Mah­ler va seguir el camí hete­ro­dox de Beet­ho­ven (men­tre que Brahms seguia la visió orto­doxa del com­po­si­tor ale­many). La valen­tia de Beet­ho­ven d’incor­po­rar ins­tru­ments als habi­tu­als en les par­ti­tu­res per a orques­tres simfòniques (era més habi­tual intro­duir nous ins­tru­ments en les òperes) la va seguir Mah­ler. De fet, segons Pons, Mah­ler és molt més expres­siu en les seves com­po­si­ci­ons i trans­met els seus estats d’humor. La música ser­veix per posi­ci­o­nar-se, a diferència de Beet­ho­ven i de Bach, que pot­ser esta­ven empi­pats per una reducció de les con­di­ci­ons labo­rals però seguien fent bri­llants can­ta­tes.

Mah­ler cor­re­gia con­ti­nu­a­ment les seves par­ti­tu­res, que també diri­gia. Ho feia, fins i tot, si sabia de la man­cança d’algun músic per evi­tar que tingués solos, o vice­versa

LA XIFRA
150 cantants intervenen en la ‘Segona simfonia’ de Mahler demà al Liceu, acompanyada per l’Orquestra del Liceu. 

J.B.
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet