ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un Vivaldi emblemàtic i un d'inspirador en el punt de mira de l'Orquestra Barroca de Barcelona

6/3/2020 |

 

El virtuosisme del barroc té un pes essencial en la programació d’aquesta temporada de l’Orquestra Barroca de Barcelona. Aquest març és el darrer en què Vivaldi serà l’absolut protagonista i per això la programació li dedica dos concerts diferents: interpretarà al Palau de la Música les famoses Quatre estacions i en el marc de les residències musicals “Dibuixant el barroc”, l’Estro armonico, una sèrie de concerts deliciosos que tindran lloc a Sant Just Desvern, Martorelles i Sant Feliu de Llobregat.

Un Vivaldi emblemàtic al Palau

En aquesta temporada, l’aliança amb NovAria Artists ha permès que l'Orquestra Barroca de Barcelona sigui un personatge habitual a l’escenari del Palau de la Música. Aquesta sucosa associació aquest març l’orquestra hi torna el proper dimecres 11 de març amb la música més emblemàtica de Vivaldi. En primer lloc s’interpretarà el Concert per orquestra en Re Major, RV 121, ple d’energia i vivacitat, amb parts homofòniques que aporten força al conjunt, el Concert per violí sol en Re Major, núm. 9, op. 3, de més solemnitat, el Concert per dos violins i violoncel en Re menor, núm. 11, op. 3, amb gran densitat sonora combinada amb un refinat contrapunt, i el Concert per violí sol en Mi Major, núm. 12, op. 3, de gran elegància i un final ben vivaç. Aquests són una sèrie de concerts per a violí i orquestra que obriran el camí per quatre de les icòniques peces del venecià.


Un Vivaldi inspirador a les residènces “Dibuixant el Barroc”

L’opus 3 de Vivaldi, agrupada en l’Estro armonico, era el primer conjunt de concerts publicats pel compositor. Aquests 12 concerts publicats al 1711 a Amsterdam paradoxalment es dedicaven a Ferran de Medici, Gran Príncep de Toscana. També del seu títol en sorgeix una paradoxa: en italià estro armonico combina la idea de la inspiració, la quasi fantàstica de la llibertat de la creació artística, amb el respecte per la matemàtica de l’armonia. A més que d’entre aquests dos oposats, aquesta obra es considera, també, un passaggio del format del concerto grosso barroc al solístic.
L'estro armonico serà l’aplaudit en la segona intervenció de les residències musicals “Dibuixant el barroc” de l’orquestra. S’interpretaran el dissabte 14 a les 19h a Sant Just Desvern, el diumenge 15 a les 12h a Martorelles i a les 19:30h a Sant Feliu de Llobregat, sota la batuta de Gilles Colliard. Solista, compositor, director d’orquestra i professor, parlem d’un professional en qui el seu estro per la música barroca el va portar a estudiar el repertori en profunditat utilitzant instruments d’època. Va fundar l'Amarcordes Ensemble amb el clavecinista Michel Kiener i va actuar amb Gustav Leonhardt i Casa Leonhardt. Al mateix temps va compondre les seves primeres obres, que aviat es van gravar en un disc finançat pel Govern de Ginebra.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet