ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

#CoronaFestival, músics en xarxa

17/3/2020 |

 

A situacions insòlites, respostes insòlites. D’ençà que s’han començat a decretar les primeres mesures restrictives de la mobilitat, les iniciatives sorgides espontàniament del col.lectiu de músics per tal de paliar la manca d’accés a la música en directe des de casa no han deixat de créixer. I més enllà dels intèrprets que s’enregistren individualment cantant o tocant el piano, ja sigui dins de casa o des del balcó, també per a gaudi dels veïns, els divulgadors M. José Anglés i Pep Gorgori han decidit crear el Corona Festival.

La denominació, d’entrada, pot semblar tan evident com la idea en si, però la realitat és que l’experiència recorda un precedent proper. “El Corona Festival ha sorgit per tal de fer alguna cosa per entretenir-nos amb en Pep i altres amics de Twitter”, explica M. José Anglés, “però jo ja havia impulsat fa un temps el format dels microconcerts, actuacions breus en què els intèrprets s’enregistraven o bé emetien en directe a través de les xarxes socials”.

A partir d’aquí, han elaborat cinc senzilles normes de participació: decidir l’hora en què es vol fer l’emissió, escollir un repertori inferior als 10 minuts, fer el microconcert amb els hashtags #CoronaFestival i, després del concert, agrair els aplaudiments virtuals i respondre els comentaris que el públic, també des de la distància, enviï per escrit.

“Diversos artistes professionals ho han començat a fer i és una cosa molt òbvia, però nosaltres hem volgut que qualsevol músic, fins i tot els amateurs com nosaltres mateixos, s’atreveixi a agafar el seu instrument i fer una transmissió en directe o un video”, afegeix Anglés, convençuda que “aquesta crisi canviarà la manera que tenim de comunicar-nos i d’aprofitar les estones que som a casa i en sortiran nous negocis digitals”.

La creació del hashtag #CoronaFestival amb la intenció d’unificar i difondre totes aquestes propostes ha coincidit amb perfils similars en altres països, que ja havien escollit prèviament o simultàniament aquest mateix nom. I per trencar el gel, tant Pep Gorgori com M. José Anglés obren la sessió, cada tarda, a les 6 i dos quarts de 7, respectivament. “Si l’intèrpret que farà la transmissió ens avisa, nosaltres li podem donar més difusió i publicitat”. Evidentment, també hi ha la possibilitat de penjar un video enregistrat, però el directe permet la interacció amb el públic que es connecta i que pot aportar comentaris escrits.

Bach, Ligeti i Mompou han estat alguns dels compositors protagonistes dels tres primers dies del #CoronaFestival, que ja ha generat les primeres anècdotes, com la ferida que es va provocar Pep Gorgori al dit petit en interpretar un estudi del compositor romanès. Malgrat que la mostra és molt petita, l’assistència de públic virtual a les transmissions en directe ha anat creixent paulatinament, tot i que en nombre absolut de reproduccions, els dos primers videos, amb un miler de visionats, superen els altres.

Davant la incertesa pel que fa a la durada de la situació al país, “no sabem si els nostres seguidors aguantaran gaires dies, però intentarem seguir el fil mentre hi hagi algú que es connecti i ens animi a fer-ho cada dia”, diu Anglés. “Hi ha dies que t’aixeques amb un estat d’ànim més positiu que altres. Jo mateixa, un d’aquests dies, no tenia ganes d’entrar-hi però la meva família m’hi va animar i la veritat és que fer-ho et produeix una mena d’empenta, és com una teràpia”. I si a algú li preocupa la qualitat de les interpretacions, Anglés també té una resposta: “Estan passant coses tan greus que fan que relativitzis molt i toquis coses que en un altre moment no t’atreviries a tocar. Jo, si més no, estic molt relaxada i en tinc moltes ganes”. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet