ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Mozart d'Alba Ventura

21/3/2020 |

 

La pianista ha enregistrat la primera part de la integral de sonates del compositor

La pianista catalana Alba Ventura i el segell discogràfic Aglae Música llançaran aquest 20 de març el primer volum de la integral de sonates de Mozart. És un esdeveniment important que una pianista catalana s’endinsi en una empresa tan ambiciosa com una integral. Alba Ventura, que va fer un debut precoç als 13 anys de la mà de Sir Neville Marriner, segueix avui delectant-nos amb el seu estil personal i la seva delicadesa a l’hora d’abordar la música.

El primer volum d’aquesta integral conté sis sonates del compositor, les K. 545 (Sonata facile), K. 280, K. 311, K. 283, K. 279 i K. 331 (Sonata alla turca). Ventura, doncs, no les aborda en ordre cronològic, sinó en un ordre lliure. Aquest primer volum comença i acaba amb dues de les sonates més conegudes del compositor: l’anomenada “Sonata fàcil” i la K. 331, que té el conegut moviment final, Rondo alla turca.

L’estil d’Alba Ventura és molt personal i és força diferent de la majoria de pianistes que estem acostumats a sentir. El seu so és sobri i auster, com si volgués restar volada al piano modern per assemblar-se al so de l’instrument amb què Mozart tocava. De fet, si aquesta interpretació mozartiana fa pensar en algun intèrpret de referència, és Glenn Gould, el so del qual era del tot sec, tallant i precís. Racionalitat pura sense espai per a l’emoció. Alba Ventura no arriba a aquest extrem, però destaca per una precisió màxima en el ritme i una gran nitidesa en cadascuna de les notes i acords.

Alba Ventura demostra un alt grau de maduresa i un gran coneixement del classicisme mozartià. Sap perfectament com vol tocar cada nota, cada frase, cada moviment. No se li escapa res, té cada sonata al cap i l’executa tal com la concep musicalment. La seva interpretació desprèn delicadesa i contenció, que deixa de banda en alguns moments puntuals. Hi ha un molt bon equilibri tímbric entre les dues mans i l’esquerra sobresurt quan cal.

Tots sabem que al mercat hi ha moltes versions fantàstiques de les sonates de Mozart, però la d’Alba Ventura aporta una lectura fresca i personal que la fa bastant diferent de les altres. No és una lectura endolcida i romantitzant amb un ús desmesurat del pedal, sinó una interpretació seguint els cànons clàssics, amb màxima precisió rítmica i amb un so que prioritza l’staccato i que l’acosta al fortepiano de l’època de Mozart. Sens dubte, una nova versió a tenir molt en compte.

Podeu escoltar el disc a Spotify

Elsa Álvarez Forges
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet