ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Les imatges de la reconstrucció

22/4/2020 |

 

El Liceu amplia l’accés als seus annals i dona accés a centenars de documents

El Gran Teatre del Liceu amplia els seus annals i habilita l’accés a centenars de fotografies, programes de mà i informació artística dels anys que el Teatre va romandre tancat per l’incendi del 1994.

Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la seva reobertura, el Gran Teatre del Liceu convida a fer un recorregut més extens per les ja milers de dades i arxius que el mes de gener es van fer públics per documentar l’etapa compresa entre el 1999 i l’actualitat. Aquesta nova etapa és publicada coincidint amb la data de l’obertura del Liceu el 20 d’abril de 1862, després del seu primer incendi.

El coliseu de la Rambla ha estat testimoni de fets que van forçar el seu tancament en nombroses ocasions. Una mirada a la seva història és capaç de reflectir moments polítics, socials i culturals que van marcar profundament la societat barcelonina, i que han fet del Teatre una de les institucions culturals catalanes més valuoses.

L’incendi del 31 de gener de 1994 va causar un profund impacte emocional i una forta i cohesionada resposta ciutadana. El mateix dia, el patronat del Consorci va acordar per unanimitat la reconstrucció del Liceu en el mateix emplaçament, així com feia pública la decisió de no aturar la programació artística. Des de la convicció que el Liceu no es reduïa a l’edifici, sinó que el constituïen sobretot el seu públic i l’art que s’hi feia, produccions com Turandot (1994), The Turn of the Screw de Britten (1996) o Madame Butterfly (1995) es traslladaren a altres importants espais escènics de la ciutat: el Palau de la Música Catalana, el Teatre Victòria, o el Mercat de les Flors, entre d’altres.

És precisament per aquest motiu pel qual el Liceu desenvolupa aquesta nova eina (https://annals.liceubarcelona.cat/), que ofereix la possibilitat de realitzar cerques avançades, que permeten combinar elements en múltiples camps, com per exemple descobrir en quines òperes varen compartir escenari les grans veus del moment. Aquesta nova etapa comprèn el període entre setembre de 1993 i juny de 1999, coincidint amb els darrers mesos d’activitat abans de l’incendi i els anys que el Teatre va romandre tancat. Dins d’aquest període s’inclouen els Annals, fruit de la investigació de Jaume Tribó, mestre apuntador del Teatre des del 1975, que ha treballat conjuntament amb l’Arxiu de la Fundació del Gran Teatre del Liceu per fer pública la història artística del coliseu barceloní.

Els Annals habiliten també una nova eina de cerca avançada que permetrà als usuaris cercar combinacions d’elements en múltiples camps: títol, professionals, compositors i companyies, o fins i tot per teatres productors, temporades i dates. Mitjançant aquesta nova funcionalitat, es podrà conèixer amb més detall l’activitat que es va dur a terme durant aquest període d’excepcionalitat, però que no suposà una suspensió de l’activitat. Es podran identificar fins a un total de tres professionals en escena, quantes obres d’un determinat compositor ha interpretat un solista, si un director d’orquestra ha dirigit en un determinat període de temps, i un llarg etcètera. A més a més, el procés de publicació d’aquesta nova etapa suposa l’ampliació de la base de dades, amb la possibilitat de visualitzar les càpsules, entrevistes, reportatges i fragments d’algunes òperes, ballets i concerts que s’han realitzat durant els darrers 20 anys des de la reobertura del Teatre.

En tot, des d’ara i fins a la celebració del 175è aniversari del Teatre l’any 2022, el Liceu anirà obrint gradualment la resta de temporades per trams fins a publicar tot el seu llegat artístic i cultural. És precisament aquest llegat el que fa que, des de la seva inauguració l’any 1847, el Gran Teatre del Liceu s’hagi erigit com a un símbol de cultura per a tot el país.  

Clara Casasnovas Florit
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet