ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Met de Nova York reuneix 40 estrelles de la lírica a la seva gala 'At-Home'

27/4/2020 |

 

El coliseu líric ha congelat els contractes dels seus cossos estables i demana ajuda per finançar les seves activitats

Cada ciutat pateix els estralls de la pandèmia de manera diferent, però a Nova York el coronavirus sembla haver sobrepassat qualsevol expectativa. La situació ha devastat el ric teixit cultural de la ciutat, buidant els escenaris de Broadway on regna per sobre de tot la Metropolitan Opera House, una de les companyies més importants del món. El pressupost del coliseu, que al març va cancel·lar la seva temporada lírica i va deixar milers d’artistes sense ocupació –invocant «força major» per primera vegada en la seva història, el Met va congelar el contracte dels membres del cor i de l’orquestra assumint només les assegurances de salut–, avui fa aigües al tractar-se d’un teatre que viu de la venda d’entrades i d’aportacions privades. Per això va crear la campanya ‘The voice must be heard’ per recaptar fons i evitar el col·lapse.

Brillantor espanyola en la gala 'online' del Festival Donizetti
En una ostentació de poder, dissabte va oferir en directe la gala benèfica ‘At-Home’ per ‘streaming’ des de la seva pàgina web, un esdeveniment de quatre hores que va reunir més de 40 artistes que van connectar en rigorós directe des de diferents parts del món i van interpretar una ària acompanyats de piano, música pregravada o fins i tot ‘a cappella’; alguns ho van fer al costat d’autèntiques llegendes del teclat, com el tenor alemany Jonas Kaufmann, que des de Munic va cantar acompanyat del llegendari Helmut Deutsch; el baríton gal·lès Bryn Terfel va cantar des de la seva terra amb acompanyament d’arpa i Stephen Costello ho feia des de Nova York al costat de la seva dona, la violinista Yoon Kwon. En altres casos, com la soprano Erin Morley, es valien per si mateixos tocant el piano i cantant, igual que el tenor Matthew Polenzani i el baix Gunther Groissböck.

Presentada pel director de la companyia, Peter Gelb –que ha renunciat al seu sou fins que el teatre reobri al setembre, si tot va bé–, la gala va comptar amb comentaris des de Mont-real del responsable musical del coliseu, Yannick Nézet-Séguin, i va incloure un homenatge al violista recentment mort Vincent Liota, que va ser membre de l’Orquestra del Met; el conjunt va oferir dues intervencions pregravades en un prodigi d’edició, a més d’una tercera al costat del Cor de la casa interpretant el verdià ‘Va, pensiero’. El programa va començar amb missatges de diferents artistes ressaltant les virtuts del teatre i dels seus professionals per decantar a l’eslògan de la campanya, ‘The voice must be heard’. Les actuacions musicals es van succeir gairebé sense interrupcions; cada cantant presentava el següent brindant així agilitat al discurs. La qualitat tècnica va ser impecable gairebé en tot moment, però sí que va fallar la intervenció en directe des de Viena pactada amb l’actual diva de dives, la soprano russa Anna Netrebko, l’actuació de la qual acomiadava la gala; finalment va enviar un vídeo pregravat, igual com el seu marit, el tenor Iusif Eivazov.

 

Un altre tenor, el suec Peter Mattei, va començar la marató des de la seva residència a prop d’Estocolm invocant Mozart i acompanyat d’acordió; el van seguir Roberto Alagna al costat de la seva dona, la soprano Aleksandra Kurzak, per donar pas a Anita Ratxvelixvili, Michael Fabiano, Joyce DiDonato, Renée Fleming, Ambrogio Maestri –amb el mestre Marco Armiliato al piano–, Michael Volle, Elza van den Heever, Elina Garanca, Jamie Barton, Quinn Kelsey, Angel Blue, René Pape, Ildar Abdrazakov, Joseph Calleja, Golda Schultz, Anthony Roth Costanzo, Sonia Iontxeva, Nadine Sierra, Piotr Beczala, Diana Damrau i el seu marit Nicolas Testé, Lawrence Brownlee, Isabel Leonard, Ailyn Pérez a duo amb Soloman Howard, Lisette Oropesa, Nicole Car junt el seu marit Étienne Dupuis al piano i Javier Camarena.

Es pot destacar l’impressionant desplegament tècnic, amb connexions des de diversos punts dels Estats Units i d’altres tantes ciutats de França, el Canadà, Suècia, Suïssa, Geòrgia, Rússia, Polònia, Malta, Letònia i Espanya, on resideix la soprano Nadine Sierra. Una pena la sorprenent absència de cantants espanyols.

Pablo Meléndez-Haddad
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet