ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau de la Música reobrirà el juny amb l'escenari renovat

21/5/2020 |

 

L'auditori modernista oferirà concerts al juny i juliol, quan acabin les obres de restauració del conjunt escultòric de la boca de l'escenari dissenyat per Massana i Gargallo

El Palau de la Música planeja reactivar aviat la seva activitat. Al juny i el juliol s’hi reprendran les visites arquitectòniques i s’hi realitzaran els primers concerts, si la Covid-19 no torna a augmentar i la desescalada evoluciona favorablement. «Seran recitals de piano o de formacions petites», totes de «quilòmetre zero», ha explicat aquest dimecres Joan Oller, director general del Palau. «Volem donar joc al sector. Molts músics independents s’ho han trobat tot cancel·lat i sense protecció». Volen oferir dues actuacions a la setmana que serviran per posar a prova totes les precaucions contra la Covid-19. «La seguretat és essencial», afirma Oller.

S’instal·larà a l’entrada un arc que mesurarà la temperatura del públic. Hi haurà estores per higienitzar les soles de les sabates i se seguiran els protocols de seguretat que s’estan preparant juntament amb el sector cultural i les institucions. També es compliran les recomanacions quant a aforament: en la fase 2 només es permet un terç de la capacitat de la sala, i en la fase 3, només es poden omplir la meitat de les butaques.

Primers en reobrir
Els responsables de l’auditori modernista, seu de l’Orfeó Català, van ser dels primers a pactar un erto amb els treballadors després que es declarés l’estat d’alarma. Amb Barcelona en la coneguda com a fase 0,5 de desconfinament, tot apunta que també seran els primers en reobrir les portes. A més, aprofitant la falta d’activitat artística, han avançat les obres de restauració del conjunt escultòric de la boca de l’escenari creat per Dídac Massana i Pablo Gargallo, així com les escultures dels pegasos del segon pis, cavalls alats que protegeixen el Palau, segons la llegenda.

El ‘lífting’ deixarà com a nous els bustos de Beethoven i Anselm Clavé situats als dos costats de l’escenari, així com la cavalcada de les valquíries wagnerianes i els motius florals de ‘Les flors de maig’, símbols de la música culta i de la música popular. Actualment, estan coberts per una bastida de 13 metres de llarg per 14 d’alt. Un equip de quatre restauradors utilitzaven aquest dimecres alcohol hidrolitzat –el mateix que s’utilitza contra la Covid-19– per netejar en profunditat la pedra, prèviament banyada amb aigua i sabó. «S’hi havia acumulat molta pols i brutícia», expliquen. L’última reforma, el 2008, afegeixen, va ser menys exhaustiva que l’actual. En aquesta ocasió fins i tot es valorarà l’estat de l’estructura de ferro que sustenta el conjunt escultòric penjant que adorna els laterals de l’escenari. «Ara per ara només s’hi han detectat petites fissures», ha afirmat Josep Serra, assessor tècnic del Palau. El cost total d’aquests treballs oscil·larà entre els 50.000 i els 60.000 euros.

De cara al futur, tot i que és impossible preveure la reacció del públic, no s’esperen tants turistes estrangers com abans. Hi ha molta incertesa de cara a la pròxima temporada. Ara per ara només un terç dels abonats del Palau han renovat i pagat l’abonament. Un altre terç l’ha reservat sense desemborsar res per ara, i la resta encara no ha dit res perquè «està a l’espera», explica Ollé. La nova realitat s’imposa.

Justícia amb Millet i Montull
La ratificació de la sentència de presó a Fèlix Millet i Jordi Montull per l’espoli del Palau pel Tribunal Suprem va ser ben rebuda pel patronat de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana en la seva última reunió, segons Oller. S’hi van aprovar els comptes del 2019 i les mesures de viabilitat que permetran al Palau seguir amb la seva activitat la pròxima temporada, (atenta sempre a l’evolució de la Covid-19 ). Tot i que els anteriors responsables del Palau deuen 17 milions d’euros a l’entitat –«perquè ja en van tornar 6», va recordar el director general–, els actuals responsables no hi confien a l’hora d’elaborar els pressupostos. «Segons els advocats, l’execució de la sentència no serà fàcil ni ràpida si s’han d’embargar i subhastar béns». Ara per ara, «els comptes estan sanejats, tenim capacitat de resistència», va dir Oller, , que ha pilotat la nova etapa del Palau des del 2010, amb Mariona Carulla com a presidenta de la Fundació Orfeó-Palau.

Davant de la crisi que s’acosta, Oller agraeix el recolzament dels mecenes «que s’han mantingut fidels en aquests temps difícils». També les institucions han mostrat la seva confiança en el projecte del Palau. Tant l’Ajuntament com la Generalitat, que aporten 500.000 i un milió d’euros, respectivament, ja han avançat la meitat de la seva subvenció anual. I ahir dimarts, el Ministeri de Cultura va anunciar que avançava una part de la seva ajuda: 197.000 euros.  

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet