ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Bach i Mendelssohn entren en diàleg al Bachcelona 2020

6/6/2020 |

 

El Festival Bachcelona posarà música a aquest estiu amb tres propostes

Ni tan sols la COVID-19 ha estat capaç d’aturar que la música de Bach se sentís per Barcelona aquest estiu. Adaptant-se a la situació originada per la crisi sanitària, el Bachcelona ha tirat endavant l’edició 2020 en un pas esperançador pel panorama musical que es presenta actualment.

El festival aposta per artistes locals en les tres actuacions que s’han pogut mantenir de les divuit que originalment havien estat programades. Han estat mesos de molta incertesa, però, finalment, durant el mes de juliol podem gaudir de les interpretacions de Carles Marigó i de quartets de corda integrats per músics del Gran Teatre del Liceu acompanyats per la soprano Elionor Martínez els dies 7 i 16 de juliol com a actes d’obertura i clausura, respectivament. A més, el divendres 10 del mateix mes podrem gaudir de l’emissió del documental Music in the Castle of Heaven —el prestigiós director John Eliot Gardiner ens ofereix una rigorosa biografia sobre el compositor protagonista— i, acte seguit, d’una taula rodona encapçalada per Josep Domènech, que ha col·laborat amb el director anglès durant més de deu anys.

Enguany, Bachcelona estableix un diàleg entre Mendelssohn i Bach. Mendelssohn, primer divulgador de la música de Bach, estrenà la seva Passió segons Sant Mateu l’any 1829 després d’haver rebut la influència del gran mestre del barroc gràcies, en gran mesura, a les dones de la seva família: Lea Salomon, la seva mare, era una gran enamorada de la música de Bach; també la seva àvia, que havia estudiat amb els fills del mateix compositor i havia rebut d’ells alguns manuscrit —entre ells, el de la Passió segons Sant Mateu, que regalà al seu nét Felix; i Fanny, la seva germana, als 12 anys interpretava El clavecí ben temprat de memòria com a regal d’aniversari pels seus pares. No hi ha dubte, doncs, que la música de Bach sempre fou present en la família Mendelssohn. Bachcelona recupera aquest vincle en una edició que, entre altres, inclourà preludis i fugues d’ambdós compositors i arranjaments que Mendelssohn féu de l’obra de Bach. A més, podrem gaudir de l’obra de la compositora Fanny Mendelssohn i del català Joan Mangrané —el festival acull l’estrena absoluta de la seva Fantasiestück 3.

En un moment en què la clàssica necessita, més que mai, reinventar-se, Bachcelona ha donat la mà al Cruïlla Barcelona Summer Festival, convidant d’aquesta manera a nous públics a descobrir d’un tast de música que no se sol programar en aquest tipus d’esdeveniments. Afegeixen, també, que, considerant el possible futur de l’àmbit artístic, mantenen el compromís amb els músics que malauradament s’han vist obligats a cancel·lar actuacions d’aquestes edicions per tal que puguin participar en properes edicions. De fet, de cara a la temporada vinent, ja han confirmat la seva presència al festival el reconegut violinista Shunske Sato i l’ensemble Phantasm Viol Consort, que vindrà acompanyat pel clavecinista Kenneth Weiss.

Si bé el festival ha estat reduït considerablement, les tres vetllades que s’han mantingut no deixen de constituir un èxit enmig d’una crisi sanitària com la que estem vivint. Cal donar, per tant, el màxim suport possible a l’organització del festival i als músics. Per part nostra, només ens resta desitjar un estiu ple de música, ple de Bach! 

Loles Raventós
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet