ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Aquest estiu, torna al Palau!

14/6/2020 |

 

El Palau de la Música obre les portes aquest juliol amb el nou cicle d’estiu

El Palau torna a obrir les seves llums per projectar els seus colors amb més força que mai. I és que una volta endinsats dins la tan anomenada nova normalitat, a la qual no queda més remei que adaptar-s’hi, la música es fa – si és que es pot – més necessària que mai. Així ho expressava Albert Guinovart, qui estrenava l’escenari de la casa modernista amb les seves Novel.letes, compostes en temps de pandèmia per a ser interpretades en temps encara incerts. L’escalfor dels focus i el suau so del piano van tornar a fer bategar la sala principal del Palau, que ja rebia la seva primera presentació presencial el passat dijous, on el seu director general, Joan Oller, anuncià el nou cicle d’estiu. Ple de sorpreses i amb la reivindicació del patrimoni musical català com a punt clau de la temporada, el Palau tornarà a obrir portes el proper dia 1 de juliol, tant per a concerts com per a visites, sempre respectant les mesures recomanades per les autoritats sanitàries.

Mariona Carulla, presidenta del Palau, comentava que el retorn a l’activitat és essencial per a la casa, la seva pròpia raó de ser, i que contribuirà a la renaixença del sector cultural català, no només per la represa del moviment, sinó també perquè el cicle comptarà amb músics, obres i compositors catalans com a un dels pilars fonamentals. “Es tracta d’un plantejament diferent però, a la vegada, una oportunitat per donar a conèixer aquests artistes”, assegurava Oller, que anunciava també obres d’estrena d’autors com Joan Magranell, Jesús Rueda, Carles Marigó, entrellaçades en un programa que també inclourà obres de patrimoni català de Granados, Cassadó o Montsalvatge, entre altres. No faltaran tampoc els grans noms de la música clàssica com ara Bach, Beethoven o, especialment, Schubert; Ian Bostridge – en debut al Palau – i Igor Levit, un dels pianistes més aclamats del moment, portaran el fred gèlid d’El viatge d’hivern del compositor austríac en ple estiu en una de les cites més prometedores de la temporada.

Albert Guinovart serà l’encarregat de marcar el tret de sortida al nou cicle d’estiu que comptarà amb un total de 22 concerts, amb formacions molt diverses. En un programa que conjuga el pianisme romàntic de Chopin i el d’Enric Granados, Guinovart interpretarà els Valsos poètics, obra del compositor romàntic català que acompanyarà en el mateix recital amb el seu homenatge particular que escriví inspirat en aquest. A més a més, Guinovart estrenarà les seves 5 Novel.letes, una obra composta durant el confinament en un programa que ell mateix qualifica d’optimista i que podrà alegrar a mola gent.

Un altre concert que s’espera amb il·lusió és el que se celebrarà en motiu del desè aniversari del Quartet Gerhard, que s’ha mantingut tot i la crisi sanitària. Amb obres del mateix Robert Gerhard i també de Schubert, la formació catalana celebrarà una dècada d’exitosa trajectòria internacional. A més a més, el concert de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu vindrà seguit d’altres grans noms d’artistes catalans amb una aclamada trajectòria internacional, com ara Núria Rial i Xavier Sabata, juntament amb Vespres d’Arnadí, i Marco Mezquida, qui conjugarà el jazz d’avantguarda, la música contemporània amb la música popular, els sons folklòrics i les melodies pop.

Meravellós Mahler oferirà també una selecció de fragments musicals arranjats per Pedro Pardo que faran vibrar la sala gran del Palau amb les notes de Mahler en estat pur, però també amb les notes d’un Mahler amb aires de salsa i algun fragment acompanyat d’ukelele, sempre des d’un profund respecte a l’obra original. Artistes com Dani Espasa i Lina Tur (clavicèmbal i violí), Goldmumund Quartett, Ramon Bassal i Marc Piqué (violoncel i piano), Schaghajegh Nosrati (piano), entre altres, ompliran la sala gran del Palau amb la seva interpretació de clàssics que van des de Haëndel fins a Falla, passant per Schumann, Mendelssohn, Haydn o Cage.

D’altra banda, Oller insistí amb fermesa que l’activitat es podrà dur a terme amb totes les garanties de seguretat dictades des de les institucions sanitàries. A més a més, en quant a qüestions no normatives com mesuradors no intrusius de temperatura o catifes per desinfectar, així com purificadors d’aire, constitueixen un pas més per transmetre – i garantir – la percepció del Palau com un espai segur. Els concerts seran d’una sola part i més curts, amb l’entrada i sortida ordenada i per cadira fixa, a més d’un aforament limitat. Aquestes mesures es traslladaran també, salvant les distàncies, a les visites del Palau. I és que a més de la seva funció com a sala de concerts és un dels exemples més importants del patrimoni cultural català que és visitat per milers de persones cada any.

El Darío Fernández, director de públics de la institució, subratllava les xifres rècord de l’any passat que portaven a pensar que aquest estiu seria encara més i millor. Si més no, la pandèmia ha obligat al departament a reconfigurar el format de visites que, tot i mantenir la seva essència, es dirigiran a un públic local. D’aquesta manera, es mantindrà la visita lliure – que constarà d’una nova audioguia descarregable al dispositiu mòbil amb explicacions, imatges i música per seguir amb detall la història del Palau – així com la visita guiada i la visita en viu – aquesta última combinada amb un recital d’orgue o de piano. D’altra banda, i de la mà de la il·lustradora Gala Pont, el Palau de la Música convida a observar i a reimaginar la seva rica iconografia en una visita-taller de dibuix, a més d’altres possibilitats per visitar el palau en família i de forma accessible per a persones amb diversitat funcionals, que disposaran d’una guia en exclusiva.

El Palau de la Música es presenta, un cop més, capaç d’adaptar-se a totes les necessitats que la situació actual comporta. Tot i ser un cicle ambiciós, la música de la terra ressonarà per les parets i cristalls del Palau de forma constant per fer renéixer un sector amb perspectives poc prometedores, però que no manca d’esperança. 

Clara Casasnovas Florit
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet