ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La confluència entre les arts: l'obsessió del Liceu

18/6/2020 |

 

El teatre presenta la seva temporada 20-21 en circumstàncies excepcionals

El Gran Teatre del Liceu ha presentat avui en roda de premsa la que, segurament, és la seva temporada més esperada. La Covid19 ha posat a prova la cultura i el seu producte més depurat: l’òpera com a confluència de les arts. Aquesta idea es desenvolupa, amb Víctor García de Gomar, en la seva màxima esplendor. El Liceu de les Arts ha nascut i ens vol acompanyar en aquest viatge de renaixement il.lusionant amb cartes de compromís i amb la voluntat de fer viure a tots una experiència plena.

El president, Salvador Alemany, ha mostrat que l’objectiu del Liceu és aconseguir “qualitat en equilibri” en una temporada marcada per l’”evolució, el rejoveniment, i l’excel.lència” malgrat vertaders equilibris. L’obsessió ha estat el nucli del discurs de Víctor García de Gomar, que ens ha presentat els artistes convidats: el psiquiatre Luis Rojas Marcos, l’artista visual Chiharu Shiota -qui posa la imatge de la temporada-, l’escultora i gravadora Louise Bourgeois, el poeta Joan Margarit, l’artista i fotògrafa Laia Abril i el filòsof Nuccio Ordine perquè el Liceu vol ser un centre de les arts en què Àlex Ollé s’estrena com a artista resident amb òperes com La bohème que situa en un barri marginal, on l’obstinació dels protagonistes recau en recordar el passat, un moment on tots van ser més feliços. La música de Puccini estarà a les mans de Giampaolo Bisanti i l’Orquestra Simfònica del Liceu, on també hi participarà el Cor del Teatre acompanyat del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i VEUS– Cor infantil Amics de la Unió. Anita Hartig, Maria Teresa Leva, Adriana González –Mimì-, Atalla Ayan, Giorgio Berrugi –Rodolfo-, Valentina Nafornita i Katerina Tretyakova – Musetta-, posaran veu a alguns d’aquests protagonistes que es mantenen suspesos en una vida de misèria.

El recital de Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala, la versió concert d’Il trovatore de Verdi amb Anna Netrebko, Yusif Evyazov i Ludovic Tézier i la magnífica producció de Christof Loy per l’Opera de Frankfurt de Don Giovanni de Mozart obriran la temporada 2020/21 del Gran Teatre del Liceu, que compta amb l’estrena a Espanya de Lessons of love and violence, de George Benjamin i Martin Crimp com a nova coproducció del Liceu amb la Royal Opera House, el Teatro Real de Madrid, la Dutch National Opera d’Amsterdam, la Staatsoper d’Hamburg, l’Opera de Lyon i la Lyric Opera of Chicago que conduirà de Josep Pons.

A més, el Liceu es manté com a teatre referent en grans veus internacionals amb Anna Netrebko, Sondra Radvanovsky, Piotr Beczala, Javier Camarena, Nadine Sierra, Ermonela Jaho, Gregory Kunde, Stéphanie d’Oustrac, Carlos Álvarez, John Osborn, Stéphane Degout, Krassimira Stoyanova, Alexander Vinogradov, Christopher Maltman, Johanni van Oostrum o Okka von der Damerau. Els directors d’escena més aclamats seran David McVicar, que presenta La traviata, Robert Carsen, amb Tannhäusser i Laurent Pelly i els seus Contes d’Hoffmann. Cèlebres directors musicals ens acompanyaran al costat de Josep Pons, com Marc Minkowski, Giacomo Sagripanti, Speranza Scappucci, William Christie, Jordi Savall o David Afkham, entre d’altres.

En versió concert podrem gaudir de Mitridate, Re di Ponto, de Mozart, amb Marc Minkowski i les veus de Pene Pati, Elsa Dreisig , Julie Fuchs o Jakub Józef Orlinski, l’estrena a Espanya de Platée, de Rameau, amb William Christie i Les Arts Florissants i una agosarada My fair lady per aquest juliol. Finalment, La principessa filosifia, del “Mozart català” Carles Baguer -segons García de Gomar-, es podrà veure amb els alumnes de l’ESMUC.

La temporada d’òpera destaca, també, per produccions noves de grans teatres d’òpera com la Bayerische Staatsoper o la Royal Opera House. Lucia di Lammermoor de Donizetti, amb un amor impossible encarnat per Nadine Sierra i Javier Camarena sota la batuta de Giacomo Sagripanti porta el segell de Barbara Wysocka i la seva posada en escena centrada en els anys 60. I l’Otello de Verdi, basada en la obra de Shakespeare, comta amb Gregory Kunde, Jorge de León, Carlos Álvarez, Zeljiko Lucic i Krassimira Stoyanova i Eleonora Buratto, en una producció de Keith Warner i amb Riccardo Frizza a la direcció musical.

La nova creació té veu amb Seis Solos Soles, sis microòperes de compositors com Raquel García-Tomàs, Lucas Peire, Joan Magrané, Francesc Prat, Agustí Charles i Mario G. Cortijo que es podran veure al novembre.

La dansa està protagonitzada per Solstice, de Blanca Li, El llac dels cignes, de Piotr Ilitx Taikovski, Romeu i Julieta, de Prokófiev, i l’Onegin, de Puixkin, en una versió de Boris Eifman, que podrem veure el mes de novembre. Josep Pons ha presentat la continuació de l’Esclat de Cambra amb les Cambres del Liceu i el seu LiceuClàssic i LiceuBrass i una temporada simfònica amb De Carmen Amaya a Estrella Morente, les simfonies 8 i 9 de Beethoven amb Jordi Savall, La consagració de Stravinski: els tres ballets russos, dirigida pel mestre Josep Pons en el marc del Memorial Pau Casals.

Els abonats de la temporada 19/20 podran renovar el seu abonament, i també la seva butaca, per la temporada 20/21. Si en algun cas la normativa vigent obligués a fer un canvi de butaca i fila, es contactaria amb l’abonat i se li comunicaria amb mínim un mes d’anticipació la seva reubicació, que es procurarà que correspongui a la mateixa zona que el seu abonament. Tanmateix, tots sabem que la qüestió és encara molt incerta. 

Aina Vega i Rofes
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet