ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música clàssica en viu, al parc i per a tothom

3/7/2020 |

 

Música a l’aire lliure i un entorn natural. Aquesta és la proposta del festival gironí Notes al Parc, celebrat als estius durant els mesos de juliol i agost.

Música a l’aire lliure i un entorn natural. Aquesta és la proposta del festival gironí Notes al Parc, celebrat als estius durant els mesos de juliol i agost. Enguany, el festival s’ha inaugurat aquest passat dimecres 1 de juliol amb un concert del Trio Capmany. L’edició d’aquest any ha restringit els espais de concert a un únic lloc: la Plaça de les Botxes de la Devesa, un dels entorns naturals del centre de la ciutat. La zona s’ha precintat i adaptat per a convertir-la en una sala de concerts temporal a l’aire lliure que acollirà música en viu, tant clàssica com moderna, durant els vespres d’estiu.

Des de fora del recinte els assistents més puntuals fan cua per poder entrar. Les cadires ja estan a punt, separades en grups de dos les unes de les altres. A l’escenari, tres faristols esperen els seus músics mentre el públic comença a seure. L’espectacle acull una audiència molt àmplia: des d’adults i gent gran fins a jovent i famílies amb nens. Les portes obren mitja hora abans de començar el concert per evitar aglomeracions i, a l’apropar-se les 8 del vespre, totes les cadires ja van quedant plenes. Mentrestant, una veu recorda als assistents les mesures higièniques que cal respectar a l’entrada i sortida del concert.

A l’hora en punt apareixen els músics, ben puntuals. Cadascun d’ells porta el seu instrument: en Pau Roca l’oboè, la Clara Canimas el fagot i en Joan Roca el clarinet. Són el Trio Capmany, un grup format per aquests tres joves gironins que enceten el festival amb una proposta clàssica. El concert constarà de tres peces, dos divertimentos de Mozart i un tema amb variacions de Beethoven, que s’allargaran gairebé una hora. Els tres músics, abans de començar i amb l’ambició d’oferir i apropar a un públic ampli la música clàssica de qualitat, donen unes pautes sobre el gènere que tocaran: el classicisme, un moviment musical desenvolupat a l’Europa central durant la segona meitat del segle XVIII. Mozart i Beethoven van ser dos pioners principals d’aquesta època de gran quantitat de creació i qualitat musical.

El trio de canyes sabrà portar a l’escenari de manera molt propera i amical la música de la Viena del XVIII, abandonant la formalitat que se sol associar als concerts de música clàssica. Els músics es guanyaran la simpatia del públic amb el joc de gestos, expressions i mirades que s’establirà entre ells damunt l’escenari, una interpretació que farà reviure la teatralitat característica d’aquest estil musical que volia transmetre les emocions espontànies i canviants pròpies de la vida quotidiana.

El concert, inevitablement interromput un parell de cops per la fressa del tren al fons, acabarà sent un viatge al passat a través d’una música teatral i descriptiva en un entorn acollidor i accessible com és la Devesa de Girona. El Trio Capmany és un grup on joventut, entusiasme i música clàssica es donen la mà i fan gaudir al públic amb una escenificació musical pròpia que va més enllà de la partitura i que intentarà interpel·lar el públic i fer-lo gaudir d’aquesta vetllada musical.

Forts aplaudiments i ovacions d’amics i coneguts indiquen el final del concert. Els assistents surten esgraonadament del recinte i l’escenari quedarà buit, esperant la propera actuació del festival.

Núria Surrell
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet