ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Simfònica del Vallès presenta la 25a edició del cicle Simfònics al Palau

7/7/2020 |

 

La propera temporada 2020-21 del cicle Simfònics al Palau, coproduït per l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, serà especial per diversos motius, els més destacats dels quals són els vint-i-cinc anys de col·laboració entre ambdues entitats i el context sociosanitari en què es durà a terme, tot comportant una temporada que preveu diferents opcions de format en funció de la marxa de la situació sanitària. Una temporada que també reforça l’esperit innovador en els formats, aposta pel talent local i el diàleg amb altres disciplines artístiques.

Jordi Cos, president de l’OSV, celebra i agraeix “el compromís del Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra Simfònica del Vallès” al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, així com el compromís amb músics del país. Un fet que també celebra Mercedes Conde Pons, directora artística adjunta del Palau, que destaca la col·laboració dels cors de l’Orfeó Català amb l’orquestra, que estrenaran dues obres de Marc Timón, compositor convidat del Palau aquesta temporada vinent.

Amb un total de quinze programes (dotze en abonament i tres d’extraordinaris), en què tindran cabuda la música clàssica, la música romàntica, la música contemporània, la música barroca, la música de cinema, la música coral, la música urbana i l’òpera, la temporada començarà el dissabte 26 de setembre amb la cantata Carmina Burana de Carl Orff, dirigida pel titular de l’orquestra, Xavier Puig, que serà també la festa de celebració de les noces de plata del cicle Simfònics al Palau. La interpretació comptarà amb els solistes Alicia Amo, Beñat Egiarte i Toni Marsol i els cors Jove, Infantil, Mitjans i Petits de l’Orfeó Català i el Cor Jove Amics de la Unió. El concert, l’obrirà la peça coral a cappella O Nata Lux de Morton Lauridsen com a homenatge a les víctimes de la COVID-19 i a totes les persones que segueixen en primera línia combatent la pandèmia. El Palau de la Música Catalana i la Simfònica del Vallès oferiran les màximes garanties de seguretat en els seus concerts, tot seguint els protocols sanitaris marcats per les autoritats competents.

Aquesta temporada l’òpera serà present en dues ocasions (en versions de concert semiescenificades); es tracta de dues produccions de capçalera dels Amics de l’Òpera de Sabadell: La flauta màgica de W. A. Mozart (14.11.20), amb el repartiment al complet de la producció operística i direcció de Daniel Gil de Tejada, i Tosca de Puccini (13.03.21), dirigida per Xavier Puig. Així, per primera vegada s’inclouen dos títols operístics en comptes d’un, “per optimitzar les produccions dels Amics de l’Òpera de Sabadell i oferir un major contingut líric a la temporada”, explica Òscar Lanuza, gerent de l’OSV. També aquesta temporada coincidirà amb el primer any de vida de la nova Fundació Òpera Catalunya, en què es fusionen les dues entitats.

El carnaval dels animals amb Brodas Bros
En el seu afany per oferir programes diferents, combinant el marc simfònic amb altres expressions artístiques, l’OSV proposa tres concerts especials, dos dels quals han assolit el reconeixement del públic: la proposta destinada al públic familiar amb El carnaval dels animals de Camille Saint-Saëns, amb la dansa urbana de Brodas Bros (24.04.21), i el concert de bandes sonores De pel·lícula! (08.05.21), amb els actors de doblatge Jordi Brau i Lluís Posada i la direcció de Rubén Gimeno. Aquesta producció, una de les de més èxit de les darreres temporades arreu de Catalunya, ha estat adquirida per altres orquestres espanyoles i entitats, com la Fundación de Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid (ORCAM), Orquesta Sinfónica de Castella i Lleó i la Bilbao Orkestra Sinfonikoa (BOS). El tercer concert també té relació amb la música de cinema i amb Wagner. El Senyor dels Anells (17.04.21) serà un programa que combinarà diferents fragments de la tetralogia L’Anell del Nibelung amb les Suites de Howard Shore per a les pel·lícules de la saga El Senyor dels Anells. El concert, el dirigirà el valencià Pablo Rus Broseta, director assistent de l’Orquestra Simfònica de Seattle.

Aquesta temporada tornarà a oferir un espai a l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí (Vespres Barrocs al Palau), que dirigeix Dani Espasa, amb Les quatre estacions de Vivaldi (20.02.21) i una de les violinistes més sol·licitades del moment, l’eivissenca Lina Tur Bonet. I també amb la mezzosoprano Vivica Genaux (19.05.21) i un programa dedicat a Händel, concert compartit amb el cicle Palau Grans Veus.

Beethoven també hi serà present en tres ocasions. La primera amb la Simfonia Pastoral (23.01.21) inclosa en un programa protagonitzat per dones que inclourà el Doble concert per a violí i violoncel de Brahms, amb les solistes Birgit Kolar i Anne Gastinel, i dirigit per la polonesa Marzena Diakun. La segona, al voltant de la natura, inclourà la Sisena Simfonia i l’estrena de Cantata Natura de Marc Timón, amb textos de Greta Thunberg, amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català. Finalment (29.05.21), com ja és habitual a les temporades de l’OSV, la Novena Simfonia clourà la temporada al Palau, amb la participació especial de la Jove Orquestra Graeme Clark (JOGC), integrada per nens sords amb implant coclear, que interpretaran amb l’OSV l’Himne a la joia com a bis. El concert s’iniciarà amb l’obra Divertimento de Joan Manén, corresponent a l’Any Manén.

Un dels concerts de gran format de la temporada (si la situació sanitària ho permet) serà dedicat a la princesa Schéhérazade amb la suite del rus Rimski-Kórsakov (28.11.20), dirigit per Andrés Salado. El programa inclourà el concert per a violí 1001 Nights in the Harem del compositor i pianista turc Fazil Say, amb Abel Tomàs com a solista.

L’OSV recuperarà el programa “Mozart a Praga” (10.10.20), que no es va poder oferir la temporada passada a causa de l’aturada per la pandèmia, amb la violinista austríaca i resident a Barcelona Birgit Kolar en la doble tasca de solista i directora.

El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn (06.02.21) serà un dels plats forts de la temporada, en una proposta semiescenificada amb direcció teatral de Dani Coma, la participació del Cor de Noies de l’Orfeó Català, les sopranos Núria Vilà i Marta Valero i direcció musical de Víctor Pablo Pérez. També s’estrenarà una obra de Marc Timón amb textos de la poetessa Irene Solà.

Festival de valsos i danses amb Xavier Puig
Finalment, les propostes tradicionals en gira de la temporada, per Nadal i Setmana Santa, seran el tradicional concert Festival de valsos i danses i el Requiem de Verdi. Al Palau de la Música, el primer tindrà lloc els dies 19 i 20 de desembre, dirigit per Xavier Puig i amb la participació de les sopranos Júlia Farrés i Irene Mas Salom. Serà una combinació dels tradicionals valsos de la família Strauss amb partitures que viatjaran de l’opereta vienesa a la sarsuela catalana amb obres d’Amadeu Vives, Nicolau Manent, Felip Caparrós i Eduard Toldrà. El concert final de la gira de Setmana Santa, gira que fa deu anys, s’esdevindrà al Palau de la Música el 27 de març de 2021, amb la batuta de Xavier Puig i la participació dels solistes Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, Albert Casals, Toni Marsol, l’Orfeó Català i altres cors del territori.

El cicle Simfònics al Palau ha esdevingut una realitat amb identitat pròpia en què innovació, proximitat i qualitat són els valors inherents. Fins a l’aturada obligada per la pandèmia de la COVID-19, en què l’OSV va haver de cancel·lar més de trenta concerts (cinc de Simfònics al Palau), el públic total assistent als concerts del cicle havia augmentat, amb un nombre d’entrades venudes que superaven en més de 2.500 les de l’any anterior. Fins al moment, un total de 15.534 persones havien assistit al Palau de la Música Catalana, fet que suposa una mitjana de 1.558 espectadors per concert (respecte dels 1.422 de la temporada passada), cosa que significa un augment de l’ocupació mitjana respecte d’anys anteriors, tot arribant fins a al 77,9%.

Aquest estiu l’OSV té programats una desena de concerts en format cambra i participa en seixanta tallers d’estiu amb entitats de Sabadell. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet