ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Passa l'estiu al Palau!

7/7/2020 |

 

El talent català reforça l’estratègia post Covid del Palau de la Música

Aquest estiu, el Palau de la Música Catalana ofereix una programació centrada en el talent local i la cultura de kilòmetre 0 amb una programació composta, majoritàriament, per artistes catalans. Després de tres mesos i mig sense activitat, és la primera institució musical que reobre les portes a Catalunya amb una àmplia programació que manté alguns dels concerts ja agendats i n’afegeix d’altres amb artistes de casa.

El Palau ha fet una aposta ferma per la recuperació del sector cultural, el més afectat per la crisi del coronavirus. Per això convida artistes catalans a omplir la sala de música. És una gran notícia que hi hagi institucions tan valentes i amb la necessitat de donar missatges esperançadors a una societat àvida de noves experiències estètiques per ser millor de la mà d’uns artistes veraços i comunicatius. Els creadors necessiten el nostre suport i cal que els acompanyem en aquests moments que colpegen més que mai la cultura i les seves ganes de ser agent de transformació social.

El piano és l’instrument més programat en una programació que va inaugurar la sala l’1 de juliol amb concerts amb un artista molt estimat al Palau com Albert Guinovart, que oferirà unes obres compostes durant el confinament. L’inspirat pianista Carles Marigó actua el 7 de juliol en el marc del Festival Bachcelona i ofereix un virtuós diàleg entre èpoques en què podrem escoltar obres de Bach, Mendelssohn i una estrena de Joan Magrané, a banda d’improvisacions originals del propi pianista. A més, l’indescriptible Marco Mezquida ofereix un recital el 3 d’agost en què confluiran diversos estils, mentre Noelia Rodiles ens oferirà Beethoven, Mendelssohn, Schubert, Magrané i Rueda el dia 10 d’agost. El 12 d’agost podrem gaudir de la pianista alemanya Schaghajegh Nosrati, que interpretarà Bach, Haydn i Beethoven, i Maria Canyigueral s’empoderarà de l’escenari el 17 d’agost on interpretarà Bach, Haydn, Beethoven i Montsalvatge. Per la seva banda, Scarlatti, Brahms, Ravel i Rakhmàninov sonaran de la mà d’Enrique Bagaría el 24 d’agost i l’Estiu al Palau es clou el 15 de setembre amb el letó guanyador del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona 2019, Daumants Liepiņš, que interpretarà Liszt, Granados, Ravel i Barber. En el terreny solista també cal remarcar l’actuació de la jove soprano Serena Sàenz, que omplí el Palau de música el passat 2 de juliol, i l’organista Juan de la Rubia i la seva actuació el proper 27 d’agost amb Bach, Saint-Saëns, Gigout, Vierne, Widor.

El dia 8 de juliol podrem gaudir de les veus de la soprano Núria Rial i el contratenor Xavier Sabata, que interpretaran àries i duets de Händel acompanyats de Vespres d’Arnadí en el marc del Festival Grec. El clavicembalista Dani Espasa i la violinista Lina Tur ens oferiran un recital el dia 15 de juliol amb un diàleg sonor entre Bach i Händel, mentre que el violoncel.lista Ramon Bassal i el pianista Marc Piqué ens oferiran Beethoven, Schumann i Cassadó el 27 de juliol. A més, el violinista Joel Bardolet i el pianista Marc Heredia ens interpretaran Schubert, De Falla, Franck i Cage el 20 d’agost, mentre la soprano Mercedes Gancedo i la pianista Beatriz Miralles ens sorprendran el dia 1 de setembre amb Gustavino, Ginastera, Weil, Satie, Bolcom, Britten i Poulenc. L’aposta més internacional és la del debut a la sala modernista del tenor Ian Bostridge, que cantarà acompanyat d’Igor Levit al piano el 24 de juliol un deliciós repertori integrat per Viatge d’hivern de Schubert, una de les obres més estimades pels amants del lied.

En el terreny dels quartets, s’inicia una temporada atapeïda per al Quartet Gerhard en la commemoració del 50è aniversari de la mort del compositor que els dona nom. Format pels violinistes Lluís Castán i Judit Bardolet, el viola Miquel Jordà i el violoncel.lista Jesús Miralles, el 5 d’agost ofereix un recital per celebrar els seus 10 anys des de la seva formació on interpretarà cèlebres peces del gènere d’autors com el propi Gerhard o Schubert. També podrem gaudir del talent de Goldmud Quartett de la mà del programa Echo Rising Stars com a proposta de la Philharmonie-Cité de la Musique de París i Festpielhaus Baden-Baden. L’escoltarem el 13 de juliol per interpretar Haydn, Mendelssohn i Tabakova. A més, els violinistes Helena Satué i Bernat Prat, la viola Lara Fernández i el violoncel.lista Oriol Prat, integrants Cosmos Quartet, interpretaran Arriaga i Beethoven el 21 de juliol com a grup guanyador del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2018.

Una nova producció per a tota la família se suma a la programació del Palau. ‘Meravellós Mahler’, que podrem veure els dies 22 i 23 de juliol, és una estrena per descobrir el ‘Janus de Mitteleuropa’, un dels genis més lluminosos de la música, capaç de culminar el Romanticisme i obrir els camins de la contemporaneïtat.

El dia que podrem gaudir de més multitud de músics és el dia 20 juliol amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, que torna aquest estiu als escenaris de la mà de diversos festivals i programacions estables com a mostra de la renaixença del sector. En aquesta ocasió interpretaran la Simfonia ‘Júpiter’ de Mozart i la Cinquena Simfonia de Beethoven.

El Palau també promou que tornin les visites a la sala modernista amb propostes inclusives i originals, seguint totes les recomanacions d’higiene i seguretat. La Visita Lliure permet al visitant emprendre un recorregut pel recinte modernista en un itinerari preestablert amb l’acompanyament d’audioguies descarregables en una aplicació al dispositiu mòbil. Continguts, imatge i vídeo s’han creat per a l’ocasió i es comptarà amb l’assessorament de Lluís Domènech i Girbau, net de Domènech i Montaner, i de Pere Andreu Jariod, divulgador musical i autor del llibre Història musical del Palau (1908-2018).

Per als tradicionals, es continua mantenint la Visita Guiada amb l’acompanyament d’un guia, amb horaris i aforaments limitats. A més, s’ofereix la Visita Life, que compta amb una experiència de música en directe amb l’orgue Walcker de la Sala de Concerts amb Héctor París i Marc Serra. També es pot gaudir de la Visita Inspira, en què Gala Pont ens orienta artísticament per deixar de banda els flaixos i experimentar amb el dibuix, una experiència entre l’abstracció i la materialitat tot passejant pel Palau per aconseguir plasmar la pròpia interpretació de l’insuperable edifici. Però els més petits de casa (infants de 6 a 10 anys) també estan convidats al Palau, en la Visita Familiar, i la Visita Accessible permet que, a través de l’experiència sensorial tàctil tots els col.lectius puguin gaudir del centre modernista. 

Aina Vega i Rofes
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet