ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Torroella de Montgrí, una quarantena per partida doble

23/7/2020 |

 

El Festival de Torroella estrena un documental filmat durant el confinament per celebrar la seva 40a edició

Avui, 23 de juliol, el poble de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) està de celebració: un vespre de fa 40 anys s’estrenava, amb un primer concert, el seu Festival homònim. El tret de sortida d’aquesta edició marcada per la pandèmia és un documental filmat durant el confinament que repassa la història d’aquest cèlebre festival i que es titula -jugant amb el passat i l’estricta actualitat- La 40a d’un festival. La peça, dirigida i guionitzada per Pau Subirós, s’estrena avui al Canal 33 i a La 2, i es reemetrà diumenge al migdia a TV3.

Una (doble) quarantena que, com molts triomfs, comença amb un fet ara anecdòtic: una trucada a última hora que capgirava els plans del qui acabaria sent el fundador del Festival, Josep Lloret. Es necessitava un espai per a fer un concert que havia quedat anul·lat a Mataró i, a corre cuita i del tot improvisadament, Torroella va accedir a habilitar l’església de Sant Genís com a sala de concerts i, de manera insòlita, ho va anunciar unes hores abans per tota la vila amb una unitat mòbil de la Guàrdia Urbana. “Va ser el millor concert que s’havia fet mai a Torroella”, recorda somrient Albert Bou, alcalde en aquell moment i actual president de les Juventuts Musicals. L’èxit va ser tan gran que això va animar la Junta de les Juventuts Musicals a fer un festival l’any següent. I així, ininterrompudament fins a dia d’avui.

El documental, amb una tria curosa de música clàssica i sons empordanesos, dona molta importància al pilar fonamental i arrel del Festival, la base popular i associativa. L’organització i l’impuls el va donar la gent de Torroella, voluntaris amb molt d’entusiasme i molta il·lusió, a qui no els calia ser professionals per tirar endavant un projecte. Tal com diu una de les membres fundadores, Montserrat Rossell, “era tot molt casolà”.

I el que va començar com un cicle de concerts d’estiu d’una municipi de l’Empordà, es va acabar projectant no tan sols a nivell nacional sinó internacional. El mateix Bou ho afirma: “Era un incentiu pels estiuejants, per complementar l’oferta de sol i platja”. Així, promocionant-se moltes vegades pel boca-orella dels mateixos artistes, el Festival va atraure estrelles de tot el món com el violinista novaiorquès Yehudi Menuhin, el flautista marsellenc Jean-Pierre Rampal o el pianista basc Joaquín Achúcarro, que ja fa vint-i-set anys consecutius que hi participa. La importància del Festival es deu a la seva singularitat, ja que és un dels primers que inclou la música antiga. “Torroella té un llegat musical propi, ve del segle XV. No és casual que se li dóni aquesta força a la música antiga, perquè és la pròpia naturalesa del territori”, afirma l’actual directora del Festival, Montse Faura.

Resistint a la Covid-19
Enguany, la programació d’aquesta 4a edició s’allargarà fins a finals d’agost de 2021, ja que a causa de la pandèmia ha estat impossible mantenir els actes que es tenien prevists. Posteriorment a l’estrena del documental, del 30 de juliol a l’1 d’agost se celebrarà la 7a edició del Fringe Festival de Torroella, que aquest any s’ha vist limitat a l’hora de portar músics d’arreu d’Europa i comptarà amb nou concerts de joves músics emergents catalans.

Del 2 al 20 d’agost, es faran cinc concerts dins el marc del propi Festival de Torroella, interpretats per l’Orquestra Simfònica del Vallès, Jordi Savall, Gli Incogniti, Locum Congregatio i Josep Colom, tots ells ja programats per al Festival abans que es declarés la pandèmia. El concert inaugural, el de l’OSV, retrà homenatge a les víctimes de la Covid-19, és per això que s’hi convidaran sanitaris, agents cívics, bombers i entitats socials de Torroella de Montgrí. L’estiu clourà amb tres concerts a l’Estartit, del 7 al 21 d’agost, dins el cicle Nits de Jazz, que aquest any substitueix el Jazz Festival l’Estartit. Tots els concerts reduiran el seu aforament a un terç i seguiran les mesures de seguretat sanitàries per al públic, artistes i equip tècnic. La tardor vinent es farà un cicle de conferències sobre Beethoven a càrrec del divulgador musical Joan Vives i a l’hivern, el mes de desembre, s’inaugurarà la primera de les diferents etapes de l’exposició dels 40 anys d’història del Festival. 

Marta Nin Loscos
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet