ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El violí sense etiqueta

13/8/2020 |

 

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1834668-el-violi-sense-etiqueta.html

El violinista libanès Ara Malikian ofereix quatre concerts a Catalunya –Sant Feliu de Guíxols, Barcelona per duplicat i Tarragona– amb Iván ‘Melón’ Lewis al piano

“No faig fusió. El que faig és interpretar les diferents músiques a la meva manera”
“Ja no sé què soc o com se’m pot defi­nir, musi­cal­ment par­lant. Jo venia de la música clàssica i, per sobre­viure, em vaig anar intro­duint en mol­tes mogu­des dife­rents, només per poder tre­ba­llar. Però ara aque­lla neces­si­tat s’ha con­ver­tit en una inqui­e­tud per­so­nal”, explica Ara Malikian (Bei­rut, 1968), vio­li­nista libanès d’ascendència armènia que viu a Madrid, des d’on aquest cap de set­mana es tras­lla­darà a Cata­lu­nya per ofe­rir qua­tre con­certs con­se­cu­tius en tres ciu­tats: actuarà demà, diven­dres, al Fes­ti­val de la Porta Fer­rada de Sant Feliu de Guíxols; dis­sabte al Fes Pedral­bes de Bar­ce­lona; diu­menge a les Nits del Fòrum , i dilluns al Camp de Mart de Tar­ra­gona, en el marc de les fes­tes de Sant Magí. En aquests con­certs, el violí de Malikian estarà acom­pa­nyat pel pia­nista cubà Iván Melón Lewis: “Ell està molt vin­cu­lat al jazz llatí, però també és de for­mació clàssica com jo i és capaç d’abas­tar molts mons, des del bar­roc fins a la música moderna. M’iden­ti­fico molt amb la seva manera de tocar i d’enten­dre la música”, explica Malikian, que tot i que reco­neix que amb aquest duet de violí i piano és més fàcil adap­tar-se als actu­als afo­ra­ments res­trin­gits per la pandèmia, afe­geix: “Sem­pre m’ha agra­dat aquesta for­mació, molt típica per a un vio­li­nista, per a la qual hi ha molt de reper­tori.”

En aquests con­certs, Ara Malikian pre­senta el seu últim disc, Royal Garage (2019), un àlbum doble que inclou unes quan­tes direc­ci­ons estilísti­ques –“L’únic ele­ment que dona uni­tat a tot el disc és el violí”– i també una nota­ble vari­e­tat de col·labo­ra­dors: Franco Bat­ti­ato, Kase.O, Andrés Cala­maro, Pablo Milanés, Estre­lla Morente, Bun­bury i Serj Tankian, can­tant de la banda de metal Sys­tem of a Down i també libanès d’ori­gen armeni. “En aquests con­certs, fem temes de Royal Garage, però també altres estàndards per a violí i piano i coses que he com­post durant els mesos de con­fi­na­ment, que han estat molt cre­a­tius”, explica el vio­li­nista, que en la seva paleta sonora pot fer con­viure Bach amb el rock, el fla­menc, el hip-hop o la milonga, però acla­reix una cosa per evi­tar malen­te­sos: “Jo no faig fusió, perquè aquest con­cepte no m’ins­pira res. El que faig és inter­pre­tar les dife­rents músiques a la meva manera, que pot ser cor­recta o incor­recta, això no importa, perquè l’impor­tant és que a mi m’agradi, que ho faci amb passió i amor, i ho sàpiga trans­me­tre al públic.”

Royal Garage és, apa­rent­ment, el 27è disc d’Ara Malikian. Apa­rent­ment, perquè ell mateix ha per­dut el compte. De fet, també el per­dria si intentés comp­ta­bi­lit­zar tots els con­certs que ha fet fins ara aquest ani­mal d’escena, que amb la seva presència i la seva acti­tud desin­hi­bida –no incom­pa­ti­bles amb el seu vir­tu­o­sisme– ha con­que­rit un públic molt divers, des del melòman clàssic a l’oient de radiofórmula.

Inter­ro­gat per com es troba la seva família de Bei­rut, diu: “Ja no hi tinc els meus pares, però sí oncles i altres fami­li­ars. La gent de Bei­rut ho està pas­sant molt mala­ment perquè el que ha pas­sat allà és molt més tràgic del que ima­gi­nem. Farà falta molta soli­da­ri­tat per poder recons­truir la ciu­tat.” 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet