ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Schubertíada es proposa com a espai d'esperança i reflexió

19/8/2020 |

 

https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20200818/schubertiada-vilabertran-espai-esperanca-reflexio-coronavirus-8079514

La cita manté la seva 28a edició, que comença aquest dimecres, en format reduït gràcies a la fidelitat d'intèrprets com Juliane Banse, Matthias Goerne i el Quartet Casals

La Schubertíada es proposa com a espai d'esperança i reflexió
Les circumstàncies no són les millors, però malgrat les dificultats, la Schubertíada de Vilabertran començarà aquest dimecres la seva 28a edició. Ho farà en un format reduït, amb les mesures de seguretat pertinents i, el més important, amb uns intèrprets de primeríssima fila que han posat la fidelitat al festival i la complicitat amb el seu creador, el doctor Jordi Roch, per damunt de tot. Fidelitat és també la que ha demostrat el públic, que ha esgotat les entrades per a alguns dels concerts. L’organització ha plantejat aquesta edició atípica com un espai per a l’esperança i la reflexió, ara tan necessàries, encarnades en la música i la poesia del ‘lied’, la cançó poètica, que és l’espina dorsal de la Schubertíada.

L’inestimable patrimoni de la fidelitat es reflecteix, per exemple, en la participació de la soprano Juliane Banse, que va cantar en la primera edició, el 1992, i ha tornat en altres ocasions, cosa que li ha valgut l’apel·latiu de ‘la musa de Vilabertran’. Ve amb el pianista Wolfram Rieger, un altre assidu de la trobada liederística, amb qui interpretarà un dels cims del ‘lied’, ‘Viatge d’hivern’, de Schubert, el dia 21.

Devoció a la música
Va ser precisament Banse qui anys enrere va alertar Roch de l’existència d’un joveníssim baríton que començava la seva carrera a Alemanya. Així va ser com Matthias Goerne va arribar al festival, al qual ha acudit any rere any, amb una única excepció. Davant l’actual edició, el cantant ha remarcat l’«audàcia i capacitat de decisió» de l’organització. El baríton ha afegit que a Vilabertran s’hi va per «devoció a la música» i pel respecte a l’art i als seus intèrprets. Goerne i el pianista Alexander Schmalcz oferiran dos concerts el dia 27 amb cançons de Beethoven i Brahms.

Un altre que ja comença a estar ‘fidelitzat’ és el baríton Andrè Schuen, que torna per tercera vegada (dia 22), amb Mahler i Schubert, directament des del Festival de Salzburg. Un altre dels grans barítons del moment, Florian Boesch, estarà per primera vegada a Vilabertran amb una altra de les obres puntals de Schubert, ‘La bonica molinera’ (dia 20). L’edició es completa amb el recital de la pianista Imogen Cooper (dia 26).

Quartets de corda

Si un eix és la fidelitat, l’altre és el quartet de corda. Els últims anys l’organització ha madurat la idea de dedicar una edició a aquesta formació cambrística. El 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven és l’ocasió per reivindicar aquesta màxima expressió del classicisme vienès, a què el músic de Bonn va dedicar tantes pàgines.

Roch volia demostrar que, «avui, Catalunya és un país de quartets». Tres de les formacions de corda en el programa són catalanes, els quartets Gerhard (dia 24), Cosmos (dia 28) i Casals, que tancarà l’edició amb dos concerts el dia 30. La vinculació d’aquest últim amb la Schubertíada és molt estreta. Fundat el 1997 a l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid amb l’impuls del doctor Roch, ha ofert prop de 40 concerts a la Schubertíada, entre els quals, la integral dels quartets de Beethoven. Un quart ensemble és el Quiroga, que inaugurarà el festival amb obres de Boccherini i Schubert.

També en aquesta ocasió hi haurà espai per al talent jove, amb el duo de piano Anton & Maite (dia 23), l’organista Joan Seguí (dia 24 a Castelló d’Empúries) i el Kallias Ensemble (dia 29), format per joves cantants com Mireia Tarragó, Helena Ressureiçao, Eduard Mas i Ferran Albrich, sorgit del curs de ‘lied’ que imparteix el pianista Francisco Poyato a l’Esmuc. 

Rosa Massagué
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet