ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un Beethoven folklòric a Vilabertran

30/8/2020 |

 

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1841528-un-beethoven-folkloric-a-vilabertran.html

Un nou con­junt, Kallias Ensem­ble, impul­sat pel direc­tor i pia­nista català Fran­cisco Poyato, es posarà en marxa avui a la Schu­bertíada amb un recull de cançons folklòriques arran­ja­des per Beet­ho­ven que, a Cata­lu­nya, no han sonat mai amb un quar­tet de can­tants. El reper­tori inclou una vin­tena de cançons, tant de taverna com de bres­sol, entre d’altres natu­ra­le­ses, pro­ce­dents del folk­lore de ter­ri­to­ris com Escòcia, Irlanda, Suècia, Venècia, Espa­nya, Polònia, el Tirol, Rússia i Por­tu­gal. “Un edi­tor escocès [George Thom­son. nas­cut el 1757 i mort el 1851] volia que un com­po­si­tor de renom euro­peu, com ja ho era lla­vors Beet­ho­ven, agafés la música folklòrica del seu país i li donés un nivell”, explica Poyato. “Al prin­cipi, per a Beet­ho­ven, ja en els seus anys de madu­resa, allò va ser un encàrrec, però s’hi va anar afi­ci­o­nant, ja que va aca­bar recu­pe­rant també cançons de molts altres pobles. L’apro­xi­mació a la música cada país era dife­rent, però no va dei­xar de sonar mai a Beet­ho­ven.”

A la Schu­bertíada, ja amb entra­des exhau­ri­des, les cançons folklòriques del com­po­si­tor seran inter­pre­ta­des per Mireia Tar­ragó (soprano), Helena Res­sur­reição (mez­zo­so­prano), Edu­ard Mas (tenor) i Fer­ran Albrich (baríton), d’entre 25 i 30 anys d’edat i repre­sen­tants, segons diu tot con­vençut Poyato, de “la gene­ració més ben pre­pa­rada per can­tar lied que hi ha hagut mai a Cata­lu­nya”. “Tota gene­ració ha estat tan pre­pa­rada com podia haver-ho estat en el seu moment, però aquesta es nota que és la dels vols econòmics i ha pogut moure’s per tot arreu.”

Kallias Ensem­ble, que avui a l’Alt Empordà actu­a­ran amb Elena Rey (violí) i Erica Wise (vio­lon­cel), són fruit de la “llarga volun­tat” de Poyato –pro­fes­sor de lied per a duets de cant i piano a l’Esmuc des del 2001– de crear un grup de cam­bra vocal. “Hi ha mol­tes mane­res d’apro­xi­mar-se als reper­to­ris. Nosal­tres volem fer-nos-els nos­tres i dei­xar que ens afec­tin, una mica com la feina d’un actor.” El Kallias no s’ha plan­te­jat, de moment, fer cap enre­gis­tra­ment dis­cogràfic. però no ho des­carta. Sí, però, que neix amb la vocació de ser un pro­jecte de “llarga durada”. A banda d’avui a la canònica de Santa Maria, se’l podrà escol­tar, amb el mateix reper­tori, l’1 de novem­bre al Kur­saal de Man­resa i, l’any vinent, al Fes­ti­val de Música Antiga dels Piri­neus. 

GUILLEM VIDAL
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet