ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu obre amb 'Del dolor a l'esperança' des de Montserrat

9/9/2020 |

 

El Gran Teatre el Liceu obre la temporada el proper 20 de setembre a les 21h en col·laboració amb el Monestir de Montserrat amb l’extraordinari concert Del dolor a l’esperança, una cerimònia universal que connectarà natura, espiritualitat, art i consciència per a enviar un missatge d’esperança a la humanitat que hem de construir plegats. Televisió de Catalunya emprarà 10 càmeres per enregistrar, realitzar i emetre el diumenge 27 de setembre a les 10.10h a TV3 el concert dirigit per Josep Pons i que comptarà amb les veus de la soprano Nadine Sierra, la mezzosoprano Elina Garanca, el tenor Xabier Anduaga, el baix Tareq Nazmi, l’Escolania de Montserrat, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.

 

Un temple d’espiritualitat enclavat en un espai natural protegit com Montserrat i un temple d’art i música com el Liceu s’han volgut trobar per donar sentit al complicat moment actual. Dues formes diferents d’arribar a l’ànima que volen convertir en quelcom positiu tot el dolor, la frustració i les incerteses viscudes durant aquests mesos. “El dolor d’aquells que no hi són però amb l’esperança que a partir d’ara la humanitat ho pot fer millor. I no hem pogut trobar millor lloc per transmetre aquesta esperança que la muntanya de Montserrat i la seva abadia, on la natura, la saviesa, el coneixement, l’espiritualitat i l’art es troben”, assegura el director musical Josep Pons. “En aquest moment de gran preocupació, Montserrat i el Liceu volen expressar la confiança en els valors de la cultura per mirar endavant amb il·lusió. No ens hem d’aturar i, a l’inici d’una temporada en la que hem de seguir creixent, afirmem que la música i l’art són entorns segurs per sentir-nos millor”, afegeix el president del Liceu Salvador Alemany.

 

Per la seva part, el P. Abat Josep Maria Soler ha conclòs que “Montserrat ha estat des de fa segles i és encara, una porta oberta a l’esperança. La natura i l’espiritualitat s’agermanen per oferir a tothom un recer en el camí de la vida. I la imatge morena de Maria, amb el seu esguard serè, ens hi transmet pau i ens hi infon coratge. També en aquest concert en el qual Mozart posarà veu i so al clam de dolor per amarar-lo d’esperança”.

 

Aquest acte de reflexió i gratitud vol adreçar-se a tothom sigui quina sigui la seva postura espiritual. És per aquest motiu que serà un llenguatge tan universal i potent com l’art, i més específicament la música, el que vehiculi la cerimònia i ajudi a sobreposar-se al trauma. I ho farà amb la transició des de les llàgrimes del Rèquiem de Mozart a la confiança en l’home del darrer moviment de la Novena Simfonia de Beethoven, una expressió d’aquest camí del dolor a l’esperança.

 

Dos dels artistes més rellevants del segle XX també han volgut formar part d’aquesta cerimònia. D’una banda, l’atri de la Basílica serà el llenç per a dues peces, Melina i Darrow, d’un dels artistes més inqüestionables i que més ha treballat l’espiritualitat de forma visual, Bill Viola. I de l’altra, la peça que obrirà el concert serà l’estrena de l’adaptació de Virgencita d’un dels més importants compositors del nostre temps, Arvo Pärt. Dues col·laboracions que ajudaran a transmetre aquest missatge rehabilitador i transformador i a establir un diàleg entre les arts com a pretext per reflectir el rol que juga l’art en la societat i en el món. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet