ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Girona: set anys de “Música per a Tothom”

16/9/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/girona-set-anys-de-musica-per-a-tothom-120822

L’associació Magic Room ha presentat la nova temporada de concerts que organitza al Centre Cívic Pla de Palau

L’edició 2020/21 de la popular temporada de concerts pedagògics arrencarà el 6 d’octubre amb el pianista i pedagog brasiler Cláudio Suzin, que presentarà una sessió sobre Chiquinha Gonzaga, la primera dona negra compositora de la història.

“Girona és una ciutat de festivals, però també hi ha cultura de base, participativa, de barri i de carrer”, expliquen els responsables de l’associació Magic Room, que ja fa quasi un decenni que treballa per promoure i interrelacionar nous públics i artistes emergents. Ara torna a impulsar la temporada de concerts didàctics “Música per a Tothom”, que el col·lectiu organitza al Centre Cívic Pla de Palau des de fa set anys, amb creixent atenció mediàtica i èxit de públic: “Es tracta d’un públic minoritari, però molt interessat i respectuós, amb molta curiositat per escoltar allò que els músics tenen per explicar”, comenten els organitzadors. La idea és, precisament, trencar barreres entre artistes i espectadors, i les sessions solen acabar amb un diàleg amè entre tots els participants.

Tot i què és una iniciativa de baix pressupost, aquesta setena temporada, que anirà d’octubre 2020 a juny 2021, presenta un autèntic cartell de luxe, amb cites genuïnament irrenunciables, com la primera, el proper 6 d’octubre, a càrrec del pianista i pedagog Cláudio Suzin, natural de São Paulo però resident a Catalunya des de fa anys. Sense renunciar a les arrels del seu país natal, però amb esperit crític i reavaluador, Suzin plantejarà la seva sessió a partir del llegat de Chiquinha Gonzaga, que, malgrat totes les dificultats inherents al fet de ser dona,i descendent d’esclaus africans -i fins i tot mare soltera que fumava en públic-, va aconseguir finalment imposar el seu talent com a compositora i directora d’orquestra en els salons de la asèptica burgesia afrancesada del Brasil políticament correcte de finals del segle XIX, sent avui dia reconeguda com una de les figures cabdals de la música del cinquè país més gran del món.

Altres dates destacables són el 3 de novembre, amb el músic andalús Alex ‘Guitar’ García, que representa a la península la famosa marca de guitarres nord-americana National Resophonic; la del 2 de febrer, que acoblarà la cantant cubana Mane Ferret, una de les grans veus de l’escena caribenya actual, amb el versàtil músic barceloní Daniel Cros, sota el lema “viatges musicals entre Catalunya i Cuba”, o encara, el 2 de març, amb el Quartet Moana, innegablement, una de les formacions més fresques i originals del panorama cambrístic català, i que ens presentaran “El quartet de cordes i la naturalesa”.

A part de les “Trobades Musicals-Pedagògiques”, la temporada de Música Per a Tothom inclou també un segon cicle, les “Noves Propostes Musicals”, dedicat, com indica el nom, als valors emergents, sobretot de les comarques gironines, però mantenint també una mirada cosmopolita. Així, obriran aquesta programació el duet argentí RHO (20 d’octubre), amb les seves creacions inspirades en el folklore del seu país, però amb mirada oberta al planeta. Altres artistes inclosos en la programació són el gironí David Mauricio (16 de març), que està a punt de llançar el segon disc, després de l’exitós debut amb el pop fluid de “Ocells Perduts” o la cantautora Marianna Bernardini (15 de desembre), nascuda a Veneçuela i actualment resident a Londres, però que manté un fort lligam amb Girona, on va viure l’adolescència i va començar la carrera musical, tocant en els bars del Barri Vell.

En total, seran 18 concerts, de tardor a primavera, sempre amb entrada gratuïta, com és timbre de Magic Room i la seva filosofia d’apropament i difusió d’una cultura adreçada a la ciutadania, lúdica, però intrínsecament participativa i amb sentit crític. El concert final serà també una autèntica festa a l’aire lliure, de benvinguda a l’estiu, el 22 de juny de 2020, amb la presència del cantautor olotí Josep Subirana, que presentarà el seu projecte “Nu”: perquè despullar-se, potser, és la forma ideal per acollir la estació més càlida. 


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet