ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Palau Vincles i set entitats més creen la Red Música Social

30/9/2020 |

 

http://www.revistamusical.cat/palau-vincles-i-set-entitats-mes-creen-la-red-musica-social-per-reivindicar-la-musica-com-a-eina-de-transformacio-social/

Palau Vincles i set entitats més creen la Red Música Social per reivindicar la música com a eina de transformació social

Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música Catalana, i set entitats musicosocials de l’Estat espanyol han impulsat la creació de la Red Música Social, que pretén integrar i articular a Espanya el moviment de transformació social a través de la música i alhora aspira a proposar la pràctica musical col·lectiva com a eina eficaç per lluitar contra la pobresa, l’exclusió social i la vulnerabilitat.

La Xarxa Música Social compta amb el suport de l’Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, dependent de la Presidència del Govern, i neix gràcies a l’impuls de vuit entitats del tercer sector musicosocial de Madrid, Barcelona, Saragossa, Bilbao i Vitòria. L’espai és obert a noves incorporacions d’entitats, iniciatives i projectes que tinguin objectius similars.

La Xarxa Música Social se suma a l’Agenda 2030 per protegir els més vulnerables, acompanyar els joves perquè aconsegueixin una vida independent en què ells siguin els protagonistes del seu propi futur i creïn oportunitats de desenvolupament personal i professional, i garantir un medi ambient saludable en una societat pacífica on tothom siguem protagonistes d’aquest canvi. La pobresa infantil funciona com un cercle que s’hereta de pares a fills i produeix efectes per a tota la vida, per la qual cosa forma part de la responsabilitat de tots els agents d’abordar els grans reptes globals.

En el context present de crisi sanitària i social, aquest esforç encara té més rellevància ja que l’educació com a palanca de canvi és indispensable perquè la infància i la joventut tinguin les mateixes oportunitats de desenvolupament. En un moment en què l’escolaritat presencial es veu amenaçada i les activitats supracurriculars, suspeses, aquesta xarxa aspira a retornar al centre dels valors socials la necessitat d’una educació col·lectiva, integradora i generadora de transformació social.

Palau Vincles és, juntament amb la Fundació Xamfrà, una de les entitats catalanes fundadores d’aquesta xarxa al costat de les madrilenyes Fundación Acción por la Música, DaLaNota -de la Asociación Plataforma- i Fundación Voces, l’Asociación Orquesta Escuela de Saragossa, Músicos Solidarios Sin Fronteras de Vitòria i Etorkizuna Musikatan -de la Fundación Norai- de Bilbao.

L’Alt Comissionat Contra la Pobresa Infantil neix per iniciativa del president del Govern de l’Estat per impulsar polítiques i aliances socials que aconsegueixin que eradicar la pobresa infantil al nostre país sigui un objectiu d’Estat, i afavorir així que aquest proporcioni les mateixes oportunitats de futur a tots els infants sense importar les condicions de naixement. Per assolir aquest objectiu, l’Alt Comissionat treballa en tres eixos: visibilitat i creació de coneixement sobre pobresa infantil, actuació sobre les causes i les conseqüències, i articulació de polítiques públiques centrades en els drets de la infància.

Palau Vincles, abans anomenat Clavé XXI, és el projecte social del Palau de la Música Catalana. Una iniciativa que va néixer l’any 2011 amb l’acompanyament de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. El projecte vol enfortir i ampliar la vocació de servei i la dimensió social i solidària del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català. L’objectiu de Palau Vincles és fomentar la inclusió i integració social a través de la pràctica coral col·lectiva d’infants i joves a zones o en situacions vulnerades, des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral. Actualment, Palau Vincles facilita formació coral gratuïta a 600 infants i joves de forma directa a través de 12 espais entre centres oberts, fundacions i escoles, i fins a 1.300 nenes i nens i 83 formacions corals a través de les corals adscrites al projecte del Palau.

Imatge destacada: L’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco i la directora de l’oficina de l’Alt Comissionat, Carmen Gayo, amb els representants de les entitats de la Xarxa Música Social. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet