ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Banda Municipal de Barcelona arrenca la temporada i estrena el segell discogràfic de L'Auditori

28/10/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/la-banda-municipal-de-barcelona-arrenca-la-temporada-i-estrena-el-segell-discografic-de-lauditori-130789

Una invitació musical a la reflexió.

El passat diumenge 18 d’octubre va encetar-se la temporada de la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per José R. Pascual-Vilaplana, que girarà al voltant del concepte de creació. Memòria i present, el primer concert, va servir per presentar el nou disc de la formació, que és, a més, el primer del segell discogràfic digital de L’Auditori.

Una temporada més la programació de la Banda Municipal de Barcelona posa de manifest la clara voluntat d’explorar camins inusuals per a la seva formació. Es tracta d’un fet poc habitual en el panorama bandístic europeu i que sovint ha merescut l’admiració exterior, explica Pascual-Vilaplana. Aquest any la temporada s’articula al voltant del concepte de creació, entesa com a obligada revisió o reinterpretació de gèneres preexistents. Per això, en la programació hi conviuen propostes molt diverses, cadascuna una invitació particular a la reflexió. Salvador Brotons com a director, la soprano Maria Hinojosa, el pianista Ignasi Cambra i la col·laboració amb la formació MAP, formada per Marco Mezquida, Ernesto Aurignac i Ramon Prats, són algunes de les cites més destacades de la temporada.

Memòria i present, el primer concert de la temporada el dia 18 d’octubre, va ser un bon exemple de la voluntat de diàleg entre llegat i nova creació d’aquesta temporada, ja que explorà el repertori bandístic català amb una suggerent combinació de tradició i avantguarda. Va comptar, per un costat, amb sardanes de Robert Gerhard, de qui se celebra enguany el cinquantè aniversari de la mort, així com amb l’estrena absoluta de Tres al·lusions a l’abisme, del clarinestista, compositor i director Ximo Tarín, interpretada pel TetraBrass Ensemble. Obres de Miquel Asins Arbó i Carles Suriñach, compositors barcelonins del s. XX, varen completar el programa.

Tots dos, Asins Arbó a València, i Suriñach als Estats Units, van desenvolupar carreres exitoses però aviat van caure en l’oblit, i sense arribar-se a conèixer, van dur vides força paral·leles. L‘últim disc de la Banda, Nascuts a Barcelona, aprofundeix en l’obra d’aquests dos compositors. Es tracta també del primer disc del segell discogràfic que ha creat L’Auditori. És exclusivament digital (es podrà trobar en totes les plataformes), i comptarà amb enregistraments tant de la Banda Municipal com de l’Orquestra Simfònica.

La programació i organització dels concerts s’ha vist també afectada per la situació sanitària actual. La Banda ha reduït lleugerament la plantilla en els seus concerts, i els programes ja no comptaran amb un entreacte. També ha calgut substituir alguns dels directors i solistes estrangers convidats per músics del país.

Als anys 30 del segle XX, explica Pascual-Vilaplana, Robert Gerhard reivindicava al setmanari “El Mirador” que la banda és un gran instrument, i, a més, especialment versàtil. Aquesta reivindicació encara és necessària actualment, es lamenta Pascual-Vilaplana, ja que és una formació considerada sovint a l’ombra de l’orquestra simfònica, habituada a adaptar-se i a exercir funcions diverses. Per això, aquesta temporada 2020/2021 la Banda Municipal de Barcelona continua reivindicant aquesta identitat canviant i polifacètica, però, això sí, sempre gran. 

Gemma Bayod
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet