ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La resistència musical aposta per la digitalització

7/11/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/la-resistencia-musical-aposta-per-la-digitalitzacio-132851

Quins són els concerts que pots gaudir en directe des de casa teva?

Les noves mesures restrictives anunciades pel Govern la setmana passada han tornat a posar en una condició complicada a les institucions culturals, que des del març experimenten una situació d’ofegament que supera límits inimaginables. Malgrat tot —i si pot dir-se alguna cosa que s’apropi tímidament a l’optimisme—, aquest cop el món de la música no s’enfronta a un escac i mat.

Les sales de concerts estan buides, no es pot assistir als teatres…, però la música no s’atura. Després de mesos angoixants de confinament, la majoria d’institucions i agrupacions musicals han tirat endavant plataformes musicals per tal de poder continuar la seva activitat professional, alhora que incentiven la vivacitat de la cultura encara que sigui a porta tancada. Ningú hauria de perdre’s, doncs, cap dels esdeveniments que estaven previstos durant aquests dies: a continuació, us oferim un llistat dels concerts dels quals podeu gaudir des de casa i les indicacions pertinents per poder-los veure.

Està en mans de l’espectador que aquest procés de digitalització suposi un win-win per a ambdues bandes
Abans cal recordar, però, que aquests mètodes difícilment poden arribar a substituir el directe i, per tant, tampoc suposen els mateixos beneficis econòmics: no es pot mirar a una altra banda quan és evident que, en la majoria dels casos, està en mans de l’espectador que aquest procés de digitalització suposi un win-win per a ambdues bandes. Aprofitem el que se’ns ofereix, evitem que l’esforç en aquest intent quasi desesperat de controlar la situació insostenible que estem vivint hagi estat en va.

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae va ser una de les primeres organitzacions —després del Palau— en anunciar l’estrena d’un Digital Hall exclusiu a través del qual oferirien en streaming tots els seus concerts de la temporada al Palau. El proper dissabte 7 de novembre a les 12:00h, es podrà gaudir gratuïtament de l’enregistrament del darrer concert de l’orquestra amb el pianista Iván Martín, en el qual van interpretar obres de Brahms i Rakhmàninov. A més a més, es poden recuperar les interpretacions de l’OCM de les simfonies número 9 i 5 de Dvorak i Beethoven respectivament i de les peces Nimrod de les Variacions Enigma d’Elgar i Morning mood de Peer Gynt de Grieg. Finalment, per un preu més que assequible de 4’99€, l’OCM posa a disposició de l’espectador els dos primers concerts de la seva temporada a l’emblemàtica sala modernista de Barcelona, en els que van interpretar la Novena de Beethoven i homenatjar l’Orquestra Pau Casals.

El Palau de la Música, com porta fent des de fa mesos, també ofereix a la seva plataforma Palau Digital conferències, masterclasses, continguts de divulgació i trobades amb artistes juntament amb enregistraments de concerts i emissions en directe d’aquests. Pel que fa a aquesta darrera proposta, n’és un cas la cloenda del cicle El Primer Palau 2020: a través de la plataforma digital, podrem gaudir d’una emissió en directe —sense públic— el dijous 19 de novembre de l’entrega de premis i el concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès amb el solista Luis Alejandro García Pérez (guitarra) sota la batuta de Xavier Puig.

No podeu deixar passar l’oferta que fa l’Auditori fins el 15 de novembre, que consisteix en l’oferta tot el contingut de la seva plataforma digital per tan sols 1€ durant el primer mes de la seva utilització. Què podeu trobar a L’Auditori Digital? Doncs des dels concerts de l’OBC i la banda fins la música que va sonar a la Biennal de Quartets i sessions de jazz. El ventall de gèneres musicals és prou com per passar-s’hi una bona estona remenant i gaudint de bona música. A més, L’Auditori continuarà la seva temporada de tardor a través d’aquesta plataforma; així doncs, el proper dissabte 14 de novembre a les 18:00h, L’Auditori Digital oferirà en streaming el concert “Immortal Ausiàs March” a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona; el divendres anterior, però, abans haurem pogut gaudir del concert “Tabula Rasa” de l’OBC a les 19:00h. El compromís de la sala amb el seu públic és, per tant, evident malgrat possibles entrebancs inevitables, com ara la impossibilitat del director convidat pel concert “Cançó de la terra” i la conseqüent cancel·lació de la vetllada.

De la mateixa manera que L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu també ha apostat per continuar la seva activitat artística passant per la digitalització. Així doncs, a partir del proper diumenge 8 de novembre el teatre de la Rambla posarà a disposició del seu públic durant una setmana una representació de Don Giovanni, que ha estat la principal òpera escenificada afectada per les restriccions. La funció es podrà veure de forma gratuïta a través del canal de Youtube del Liceu, que del 10 al 15 de novembre hi afegirà servei d’audiodescripció per tal que l’òpera sigui accessible a tothom. Amb la finalització de l’emissió de Don Giovanni, del 15 al 22 de novembre estarà disponible la nova coproducció del Liceu amb l’OBNC “Sis Solos Soles”, que també va veure la seva estrena ensorrada per les restriccions. Finalment, el diumenge 22 de novembre TV3 emetrà la filmació del programa simfònic “De Camen Amaya a Estrella Morente”, que restarà a la carta durant una setmana.

Els canals de Youtube de les diferents institucions no paren de generar nous continguts. L’ESMUC, com el Liceu, oferirà a través del seu tots els concerts del cicle “Dimarts Toca ESMUC” en streaming. També es poden recuperar concerts anteriors, com ara el de les Beques Anna Riera d’enguany, del mateix cicle. De la mateixa manera, el Conservatori Liceu celebrarà els seus concerts a porta tancada per oferir-ne una emissió més tard a través del seu canal de Youtube i les xarxes socials. No us perdeu, doncs, cap dels cicles organitzats pel conservatori; properament s’anunciaran les dates d’emissió.  

Loles Raventós
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet