Bieito rep una oferta per dirigir l'Òpera de Stuttgart
23/6/2004 |
'El rapte del serrall' suscita grans elogis i crítiques furibundes a la premsa alemanya.
Calixto Bieito ha rebut una oferta per dirigir la prestigiosa Òpera de Stuttgart. La possibilitat de posar-se al capdavant d'un teatre alemany li arriba al director d'escena quan al país germànic encara cueja l'escàndol que es va muntar diumenge a Berlín durant l'estrena a la Komische Oper d'una provocadora adaptació de l'òpera El rapte del serrall, de Mozart, amb explícites escenes de sexe i violència.
El teatre proposa a Bieito un contracte de cinc anys, a partir del gener del 2006, per treballar com a "director associat" al costat d'Albert Pullman, un dels responsables de l'Òpera de Stuttgart, "i redefinir la línia artística del teatre".
Malgrat que la proposta és "temptadora i atractiva", Bieito diu que encara no té clar si l'acceptarà. Aquesta feina l'obligaria a marxar de Barcelona i anar a viure a Alemanya. Una altra cosa que el fa dubtar és que hauria de deixar la direcció del Romea, teatre d'on és responsable des del 1999 i que ha convertit en un dels més competitius d'Europa.
Respecte de la polseguera que ha aixecat El rapte del serrall entre el públic, Bieito diu que "és impossible controlar-ne les reaccions", i recorda que encara que hi va haver molta gent que va protestar, el va esbroncar i va cridar durant la funció, una altra part important dels espectadors van victorejar el muntatge durant uns quants minuts. Aquesta divisió d'opinions s'acostuma a donar a tots els teatres on Bieito presenta algun dels seus espectacles.
La premsa alemanya va publicar ahir les crítiques, i encara que hi va haver opinions per a tots els gustos, Bieito no en va sortir malparat. La premsa progressista va ser la més positiva. Der Tagesspiegel denuncia la campanya "bruta i grollera" dels mitjans més sensacionalistes. El Berliner s'apunta a aquesta tesi i condemna que "l'obra ja era un escàndol abans de l'estrena", i encara que assegura que no tot és "subtil ni maco", per a Berlín una obra d'aquesta mena "no ha de comportar cap problema. Al contrari, aporta beneficis", opina.
SUPERAR FRONTERES
Neue Zürcher elogia el llenguatge corporal i el ritme musical i dramàtic de l'obra: "És fenomenal com els cantants interpreten les intencions del director, amb l'entrega total del cos". I Berliner Morgenpost defensa la peça al.legant que "l'òpera ha de superar fronteres, encara que a cops dolgui".
El conservador Frankfurter Allegemeine equipara la posada en escena de Bieito amb un "thriller televisiu de pèssima qualitat", i afirma que no seria estrany que molta gent pen- sés que "Mozart es podria haver remogut a la tomba després de veure tanta porqueria". I Die Welt qualifica el treball del director de "porcada", qüestiona "l'entestament obsessiu de Bieito en la sang i el sexe" i titlla el creador de "terminator català".
El sensacionalista Bild fins i tot publica el punt de vista de Matthias Kleinert, un alt executiu de DaimlerChrysler, empresa que patrocina Komische, en què expressa la seva decepció per una posada en escena trufada de sexe i anuncia que demanarà al consorci automobilístic que deixi de finançar el teatre. En aquest sentit, el director de la Komische Oper, Andreas Homoki, diu: "Un mecenes ha de possibilitar expressions artístiques i no erigir-se en censor". Segons Bieito, Homoki està satisfet del muntatge. "Prova d'això és que continuaré treballant amb ells". El juny del 2005 el director estrenarà Madame Butterfly (Puccini), i el 2006, Fidelio (Bethoven).
Jordi Subirana
El Periódico