ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Comencen telemàticament les audicions preliminars internacionals del Concurs de Cant Tenor Viñas

18/11/2020 |

 

http://www.revistamusical.cat/comencen-telematicament-les-audicions-preliminars-internacionals-del-concurs-de-cant-tenor-vinas/

Les audicions preliminars per participar a la 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas, que se celebrarà a Barcelona del 17 al 24 de gener de 2021, es faran en format audiovisual, mentre que la segona prova i la semifinal, presencials, tindran lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener. La prova final i el concert dels guanyadors seran el 22 i el 24 de gener, respectivament, al Gran Teatre del Liceu i també s’emetran en streaming.

Malgrat les dificultats generades per l’alerta sanitària mundial a causa de la COVID-19, els principals teatres d’òpera del món han unit esforços per mantenir viu el prestigiós certamen. Les primeres proves, a través de vídeos enviats pels propis participants, van començar la setmana passada a Berlín (Deutsche Oper), Milà (Teatro alla Scala) i Londres (Royal Opera House Covent Garden) i continuaran aquesta setmana a Nova York (Metropolitan Opera House), Pequín (National Centre for the Performing Arts of China), Los Angeles (Los Angeles Opera), París (Opéra National), Moscou (Teatre Bolxoi) i Madrid (Teatro Real). La mecànica del Concurs garanteix la igualtat de condicions per a tots els cantants masculins i femenins.

La segona fase ja serà presencial, sempre respectant totes les mesures sanitàries, i tindrà lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener. El Gran Teatre del Liceu acollirà el 22 de gener el concert dels finalistes, en el marc del qual es farà públic el veredicte del jurat. Dos dies després, el 24 de gener, els guanyadors seran els protagonistes d’un concert final al mateix escenari. Les entrades per als concerts dels dies 22 i 24 ja són a la venda; també es podran seguir via streaming.

En aquesta 58a edició del Concurs, s’hi han inscrit un total de 447 cantants de 55 països, dels quals el 91% són participants internacionals; els més nombrosos provenen de Corea del Sud (112), Rússia (37), el Regne Unit (33), els Estats Units (29) i Itàlia (25). En l’àmbit estatal –aquest any destaca la participació de candidats espanyols–, d’un total de 42 participants, 13 són catalans, un nombre molt superior al de les edicions anteriors. Del total d’inscrits, 267 són dones (207 sopranos i 60 mezzosopranos) i 210 són homes (9 contratenors, 96 tenors, 73 barítons, 14 baix-barítons i 18 baixos). Podeu veure aquí el calendari de proves del Concurs.

Presidit pel director artístic del Gran Teatre del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, enguany el jurat internacional estarà format per Rockwell Blake, Alessandro Galoppini, Gwyneth Jones, Sophie Joyce, Peter Mario Katona, David Lomeli, Joan Matabosch, Christophe Seuferle, Ludmila Talikova i Diane Zola. S’hi repartiran fins a 115.000 euros en premis: 77.000 euros en els 6 premis oficials; 20.000 euros en 4 premis especials, a més de 2 premis en forma de contracte; 23.000 euros es repartiran en 4 premis extraordinaris, a més de 9 premis en forma de contracte i 15 borses d’estudi. Tot plegat amb l’objectiu d’impulsar la carrera operística de joves cantants amb talent i capacitat.

Fundat l’any 1963 per Jacint Vilardell en memòria del cèlebre tenor català Francesc Viñas, el Concurs ha assolit un gran prestigi internacional i ha esdevingut una de les competicions més importants de l’òpera a nivell mundial. A més de tenir la col·laboració del Gran Teatre del Liceu des dels inicis, el certamen compta amb el suport dels principals teatres d’òpera del món. Durant aquests anys s’hi han inscrit més de 12.500 participants, provinents d’un centenar de països. Entre les veus que han guanyat el Concurs hi ha les de Tamara Wilson el 2011, Javier Camarena el 2005, Antonio Gandia el 2004, Zeljko Lucic el 1997, Violeta Urmana el 1992 i Vicenç Sardinero el 1965. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet