ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Primer Palau tanca les noces de plata

22/11/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/el-primer-palau-tanca-les-noces-de-plata-136944

El Palau de la Música acull l’entrega de premis dels guanyadors de la 25a edició

Fa una setmana s’anunciava que la violista Cristina Cordero havia obtingut el primer premi del Primer Palau 2020. La vint-i-cinquena edició del cicle de joves intèrprets es va cloure el passat dijous 19 de novembre a les vuit del vespre en un acte que va incloure l’emissió del Concierto de Aranjuez en motiu del vuitantè aniversari de la seva estrena al Palau. L’esdeveniment es va emetre en directe i gratuïtament pel Palau digital i va acollir una audiència que va superar els 900 espectadors.

Des de fa dues dècades, el certamen és fruit del treball conjunt del Palau de la Música i l’empresa Mitsubishi Electric. Després de finalitzar tots els concerts dels seleccionats pel cicle d’enguany, l’organització posà punt final a aquesta edició amb el periodista Albert Torrens com a mestre de cerimònies. L’acte es va iniciar amb l’entrega del primer premi valorat en 5.000 euros a la violista madrilenya Cristina Cordero, a qui Sato Yasushi, el cònsol general del Japó a Barcelona, va dedicar unes paraules. Yasushi va destacar la qualitat del so dels greus de viola de la jove intèrpret i va representar la unió entre el Japó i Catalunya reflectida en aquesta iniciativa.

“És admirable que en aquestes circumstàncies hagi estat possible fer aquest cicle”, Cordero valorava així la inusual edició d’enguany. És notori que una violista hagi obtingut aquest premi quan el seu és un instrument no massa habitual a les sales de concert i sol quedar, injustificadament, en segon pla.

Mariona Carulla, presidenta de l’Associació Orfeó Català-Palau de la Música va ser l’encarregada d’entregar el guardó a Cordero i la medalla de plata al violinista Miquel Muñiz amb una suma de 2.500 euros. La mateixa Carulla va dedicar unes paraules al violinista i a la resta de presents en què va remarcar que aquesta iniciativa representen una aposta clara de la Fundació pel futur de la música al país.

Javier Pérez Senz de El País, Mònica Pagès de la Revista Musical Catalana, Aina Vega de Barcelona Clàssica, Jorge de Persia de La Vanguardia i Toni Colomer d’aquesta casa van formar el jurat del Premi de la crítica que enguany ha reconegut la violoncel·lista Mariona Camats. Aina Camats, però, va recollir el premi en mans de Carulla en representació de la seva germana. Va ser llavors el moment en què Marsami Kusano —director de la sucursal espanyola de Mitsubishi— va fer acte de presència a través d’un breu missatge enregistrat en què donava l’enhorabona als guanyadors.

Al mateix esdeveniment Raúl Gordillo, director de Catalunya Ràdio, va fer entrega del Premi Catalunya Música a la soprano Mireia Tarragó, que consisteix en l’enregistrament d’una maqueta professional i en la promoció nacional i internacional del guanyador a través dels canals de la Unió Europea de Radiodifusió. Cordero va recollir també el Premi Juventudes Musicales de España i el de les Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català va anar a parar en mans de la flautista castellana Gala Kossakovski.

La primera part de l’emissió va acabar amb un discurs de Cristina Cordero i l’anunci, que ja s’havia avançat feia uns dies, de la nova edició del Primer Palau, el termini del qual acaba a finals del mes de gener de l’any que ve. D’aquesta manera es posa continuïtat a un cicle que, durant un quart de segle, ha acollit un total de 289 músics, entre ells grans figures com l’organista Juan de la Rubia, el Cuarteto Quiroga, el Quartet Gerhard o el baríton Josep-Ramon Olivé.

Mitja hora després de l’inici de l’entrega de premis, es va emetre l’actuació del guitarrista canari Luis Alejandro García Pérez, guanyador del Primer Palau i el premi Catalunya Música de la darrera edició. Dues obres emblemàtiques van ser les protagonistes d’un concert que es va obrir amb la Suite Platero y yo de Joaquín Rodrigo, amb García Pérez com a solista. El plat fort, però, va ser el cèlebre Concierto de Aranjuez amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, Marta Cardona com a concertino i Xavier Puig a la batuta. Una producció que va demostrar que era possible combinar simfònica i guitarra i que es va estrenar al Palau el 9 de novembre de 1940 amb Regino Sainz de la Maza com a solista. Al llarg de l’actuació, García Pérez va demostrar un gran domini interpretatiu i una qualitat artística que justifica, amb escreix, l’aposta del Palau per celebrar el talent del jove guitarrista. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet