El Grec produeix «Josafat», una òpera actual inspirada en l'obra de Bertrana
24/6/2004 |
La partitura contemporània es mou dins els cànons clàssics per a una peça d'acció i emoció.
Quasi un segle després que Prudenci Bertrana publiqués la seva novel·la Josafat sobre un campaner de Girona, el festival d'estiu Grec de Barcelona recupera la trama en format operístic. Pau Guix és l'autor de l'adaptació i Pere Josep Puértolas signa la partitura. El resultat, asseguren els creadors, és una peça amb molta acció i emoció, i amb una musicalitat que no s'aparta de la tonalitat clàssica. L'estrena absoluta, que representa la segona òpera contemporània del programa del Grec i alhora del cartell Fòrum Ciutat, serà el 30 de juny a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.
Guix ha escrit una desena de llibrets però s'ha decantat per aquesta estrena perquè es tracta d'una novel·la que pot atreure més públic. El campaner que va escriure Prudenci Bertrana és un home corpulent i que frega la deficiència psíquica que viu, mig amagat, al campanar de la catedral de Girona. El dia a dia de Josafat (Antoni Comas) dóna un tomb quan coneix Fileta (Rosa Mateu), una prostituta de la qual s'enamora. El mossèn (Josep Pieres) procura que el campaner no caigui en la perdició. Per Guix, la novel·la escrita el 1906 és un reflex de la societat que anul·la l'individu.
Fins ara, les actuacions que s'havien programat a la Universitat de Barcelona dins del Fòrum havien estat de franc. En aquesta ocasió, a més de ser de pagament, s'ha retallat l'aforament de 700 a 400 persones perquè hi càpiguen els 232 cantaitres del cor (dirigits per Rosa M. Ribera) i els 50 músics de l'orquestra.
Puértolas ha escrit una obra que, a parer d'Antoni Comas, «és una partitura molt lírica, enèrgica i de cant». S'ha allunyat dels tractaments atonals que puguin espantar el gruix del públic, tot i que es capten les composicions contemporànies gràcies a un «entramat harmònic», comenta Puértolas. Per Guix, el resultat és «reeixit musicalment» i destaca el tema de prop de 15 minuts entre Fineta i Josafat, que recorda la peça amorosa de Madama Butterfly.
El tenor, que també intervé com a productor, critica que ningú s'atreveixi a presentar una òpera contemporània. Per ara, només hi ha contractades les actuacions fins al 3 de juliol a la Universitat de Barcelona. Tot i així, confien que l'estrena animi els programadors a portar l'òpera als teatres de Catalunya
J.B.
El Punt