ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Constel·lació de veus solistes

18/12/2020 |

 

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1895991-constel-lacio-de-veus-solistes.html

El Bach Collegium Barcelona i el Salvat Ensemble es presenten en un recital conjunt al Palau de la Música.

En el recital hi participen els guanyadors de la Beca Bach de la Fundació Salvat
En un exa­men de ter­cer de car­rera a l’Escola Supe­rior de Música de Cata­lu­nya (ESMUC), Pau Jor­quera (Bar­ce­lona, 1982) va haver de lle­gir un motet de Bach... i no se’n va sor­tir. “No sé què pas­sava, havia estu­diat moltíssim, però el cor no sonava com ho havia de fer”, recorda. Uns quants anys i cin­quanta can­ta­tes després, Jor­quera diri­girà avui al Palau de la Música el Bach Colle­gium Bar­ce­lona (BCB) amb el Sal­vat Ensem­ble (20.00 h). Mai fins avui, les dues for­ma­ci­ons, fruit de l’impuls de la Fun­dació Sal­vat, havien tin­gut la opor­tu­ni­tat de fer cap con­cert con­junt. “Ara Bach em sem­bla, natu­ral­ment, molt més com­pren­si­ble; vaig aca­bar tro­bant-hi la meva pròpia porta d’entrada”, es con­gra­tula Jor­quera, que cons­tata també que la per­cepció del com­po­si­tor ale­many a Cata­lu­nya ha can­viat notòria­ment d’ençà que, l’any 2011, va con­tri­buir a impul­sar el Bach Zum Mit­sin­gen (BZM), d’on va néixer el Bach Colle­gium Bar­ce­lona, amb l’objec­tiu de fer can­ta­tes de Bach en for­mat par­ti­ci­pa­tiu. “Ales­ho­res no només es feien poques obres de Bach a Bar­ce­lona, a part del Mag­ni­fi­cat i les Pas­si­ons, sinó que exis­tia la per­cepció que, ja fos per la qüestió idiomàtica o la difi­cul­tat d’inter­pre­tar les par­ti­tu­res, només eren aptes per a músics molt savis que, en cap cas, es tro­ba­ven aquí. Aquell pro­jecte, BZM, crec que va fer una funció molt impor­tant en apro­par Bach a qual­se­vol tipus de can­tai­res”, asse­gura el direc­tor.

Obres de Händel

Avui, però, en el segon dels Con­certs de Nadal de la Fun­dació Sal­vat al Palau de la Música, el BCB inter­pre­tarà Händel, en un con­cert amb la par­ti­ci­pació dels can­tants gua­nya­dors de la Beca Sal­vat- BCB que, des del 2014, la Fun­dació Sal­vat con­voca anu­al­ment amb l’objec­tiu de poten­ciar la for­mació i la pro­moció de joves can­tants solis­tes entorn de la música vocal de Bach. “Serà una cons­tel·lació de can­tats solis­tes”, adver­teix Jor­quera, per a qui l’existència d’una fun­dació pri­vada que “encara cre­gui, i inver­teixi, en la música és d’una gran rellevància per a la cul­tura del país”.

En el con­cert d’avui, el Bach Colle­gium Bar­ce­lona can­tarà Dixit Domi­nus HWV 232 (“una obra –asse­nyala Pau Jor­quera– que s’inter­preta molt poc”) i una selecció de qua­ranta minuts del Mes­sies cen­trada en la pri­mera part i amb tots els seus frag­ments més cone­guts. 

G. VIDAL
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet