ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música Antiga de Girona recorda el mestre de capella Francesc Soler

25/12/2020 |

 

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1899716-musica-antiga-de-girona-recorda-el-mestre-de-capella-francesc-soler.html

La formació li dedicarà un concert, el 10 de gener a La Mercè, per al qual caldrà inscriure’s a partir de dilluns.

Coses de la pandèmia: el tra­di­ci­o­nal con­cert de Nadal de Música Antiga de Girona a l’audi­tori de La Mercè tindrà lloc aquesta vegada el diu­menge 10 de gener (19 h), amb entrada gratuïta –més con­cre­ta­ment, amb taqui­lla inversa– però amb ins­cripció prèvia obli­gatòria, a par­tir de dilluns vinent, a través de www.​magirona.​org .

Aquest con­cert, que excep­ci­o­nal­ment també es farà sense l’habi­tual pre­sen­tació prèvia del reper­tori selec­ci­o­nat i el seu con­text històric i musi­cal, estarà dedi­cat a l’obra de Fran­cesc Soler (1645-1688), pel que sem­bla d’ori­gen reu­senc, que va ser mes­tre de cape­lla de la cate­dral de Girona entre el 1682 i el 1688. Soler va ser, de fet, l’impul­sor de la cape­lla de música de la cate­dral, perquè va acon­se­guir un edi­fici per a la seva acti­vi­tat –la casa del cam­pa­ner, que actu­al­ment ser­veix com accés al museu-tre­sor de la Cate­dral–, on a més d’espais per assa­jar i emma­gat­ze­mar els ins­tru­ments també hi va posar en marxa l’arxiu musi­cal del capítol de la cate­dral de Girona.

Fran­cesc Soler va dei­xar com a com­po­si­tor “una nota­ble quan­ti­tat de par­ti­tu­res, atès els pocs anys que va viure entre nosal­tres”, segons el pre­si­dent de l’asso­ci­ació Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol, que des­taca també la qua­li­tat de les seves com­po­si­ci­ons, pròpies del bar­roc cen­tral. Con­cre­ta­ment, a Girona se’n con­ser­ven dotze i a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, una setan­tena, que van ser venu­des a aquesta ins­ti­tució pel com­po­si­tor, peda­gog i bibliòfil Joan Car­re­ras i Dagas (1828-1900).

En el con­cert del 10 de gener, Música Antiga de Girona inter­pre­tarà nou obres de Fran­cesc Soler, amb qua­tre veus però sense baix, i un con­tinu for­mat per orgue, vio­lon­cel i llaüt. Aquesta és la pri­mera vegada que Música Antiga de Girona inter­preta obres de Soler en els seus 20 anys d’història.

Col·lecció de par­ti­tu­res

Música Antiga de Girona també ha edi­tat el pri­mer volum de la seva Col·lecció de par­ti­tu­res, que inclou una missa i tres salms a dos cors del mes­tre de cape­lla Josep Gaz (1656-1713), que va ocu­par el càrrec després que Soler, entre el 1690 i el 1713. El lli­bre, que es pot tro­bar a la lli­bre­ria del Bis­bat de Girona i a la Geli, inclou tex­tos intro­duc­to­ris de Josep Pujol i Òscar Bonany. 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet